Гласуването срещу правителството на Петков е голяма пречка за борбата

...
Гласуването срещу правителството на Петков е голяма пречка за борбата
Коментари Харесай

Германски евродепутат: Брюксел не трябва да стои със скръстени ръце, когато се пречи на антикорупционния курс на България -

" Гласуването против държавното управление на Петков е огромна спънка за битката с корупцията в България “, е декларирал евродепутатът от Зелените, Даниел Фройнд за немския ежедневник " Ди Велт " (). „ За страдание би трябвало да се допусна, че мафиотски структури са мобилизирали целия си политически капитал, с цел да предотвратят антикорупционния курс. “ Тъжно е, че партия ГЕРБ, член на Европейските християндемократи (ЕНП), взе участие в него. Брюксел не би трябвало да стои със скръстени ръце. „ Не може политиците в страна от Европейски Съюз да се опасяват за живота си, когато подхващат дейности против корупцията. “

Коментарът е част от обзорен материал на Ди Велт, отдаден на битката с корупцията в България и опасенията във връзка със сигурността на най-голямата сухопътна граница в Европейски Съюз. „ Реформаторското държавно управление едвам беше почнало битката си против корупцията и обвързаностите с Москва, когато беше още веднъж свалено. Подозрението е, че мафията се опасява за своите доходи. Един министър има доказателства за неразбираеми интервенции на външната граница на Европейски Съюз с Турция “, написа Филип Фолкман-Шлук, редактор „ Външна политика “ в " Ди Велт ".

Той напомня, че са минали единствено няколко месеца, откогато „ нова страна “ се появи на политическата карта на Европа. „ България, която преди този момент беше в заглавията с корупционни кавги и политическа непосредственост с Русия, се трансформира в движещата мощ на единодушие против Москва във войната в Украйна. Премиерът Кирил Петков от придвижването " Продължаваме промяната " встъпи в служба през януари, с цел да насочи страната си към върховенството на закона и икономическата непоклатимост. „ Но когато Путин нападна Украйна през февруари, държавното управление в София бързо осъзна, че в случай че България, стратегически ситуирана на Черно море, се откъсне от Русия, това също ще помогне в битката с корупцията. Освен всичко друго, Кремъл подкупваше държавни чиновници в София да построят газопровода „ Балкански поток ” за пренос на газ към Европа “, написа журналистът, като напомня, че България в това време стана самостоятелна от съветския газ и продължава да строи терминали за доставяне на Европейски Съюз с сила от Азербайджан и Съединени американски щати.

" Ди Велт " отбелязва, че пробуждането към този момент е завършило, поради свалянето на кабинета Петков с избор на съмнение, иницииран от ГЕРБ, която стои зад обвързването на олигарсите и политиката.

„ Кризата в България има последствия за Европейски Съюз, които се простират доста по-надалеч. С държавно управление на ГЕРБ, което се показва за европейско, само че работи проруско, позицията на България против Русия може да се разклати. Корупцията им обаче заплашва и сигурността на границата на Европейски Съюз. Всеки, който желае да разбере защо става дума и какъв брой рискова е битката на реформаторите, би трябвало да приказва с досегашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, също член на „ Продължаваме промяната “, написа Филип Фолкман-Шлук.

Той споделя за слагането на Христанов под полицейска защита, откогато е разкрил какво се случва - границата сред България и Турция, където всяка година се ревизират към 70 000 камиона с хранителни артикули, е била следена от мафията и нейните помагачи в продължение на десетилетие.

270-километровата граница е от огромно значение за стопанската система и за сигурността. Милион и двеста хиляди тона плодове и зеленчуци минават годишно от Азия през Турция. Освен това, пунктът Капитан Андреево е прочут и с трафика на опиати и трафикантите на мигранти, написа още изданието. Движението на артикули се усилва, откакто съветската войска блокира елементи от Черно море.

Проверките на камиони с хранителни артикули на значимия Контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле са били " на процедура монополна благосъстоятелност ", съгласно зам.-министър Христанов. „ Те освен събираха такси, които страната в действителност би трябвало да получи, само че създаваха конструкция, " в която можеха да вършат каквото си желаят ". Разследването откри, че камерите за наблюдаване даже не работят. Органите за сигурност пресмятат, че облагите от незаконен бизнес са милиарди “.

Когато Христанов встъпва в служба през януари, той получава известие: „ Трябва да избирате сред война и мир “. Тогава ми предлагаха по три милиона евро годишно, в случай че не докосвам съществуващите структури ”, споделя той пред Ди Велт.
Вестникът споделя, че до оня миг той е странял от полезрението на обществото, само че взема решение да направи всичко обществено притежание. Подобно на премиера Петков, дипломираният агроикономист преди този момент е бил сполучлив бизнесмен в частния бранш. Но той вижда себе си като родолюбец, който служи на страната си.

„ Създадени бяха нови контролни пунктове и беше основана държавна лаборатория под надзора на Европейски Съюз, която да ревизира храната. София също по този начин изиска от немското държавно управление да изпрати митнически чиновници, които да спомагат “, споделя Христанов.

От своя страна, федералното министерство на финансите преглежда това искане съгласно представител, дал отговор на въпрос на Ди Велт.

„ В последна сметка това визира потребителите в цяла Европа. Тестовете в новата лаборатория са откривали всекидневно до шест пъти повече нечисти с пестициди зеленчуци спрямо предходни години. „ Искаме да сме сигурни, че в бъдеще не може да има подозрения, че в Европейски Съюз се внасят артикули, отровени с пестициди “, споделя Христанов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР