Гласуването с преференция във Варна и областта размести листите на

...
Гласуването с преференция във Варна и областта размести листите на
Коментари Харесай

Преференциалният вот размести листите на ГЕРБ и ПП-ДБ във Варна

Гласуването с преференция във Варна и региона размести листите на ГЕРБ-СДС и коалиция " Продължаваме Промяната-Демократична България ", сочи разбор на Moreto.net на база на резултатите при обработка на 100% от протоколите в РИК.

Рекорден преференциален избор във варненско е събрала кандидатката на ГЕРБ-СДС Славена Точева. Близо 20% от гласувалите за ГЕРБ са показали с преференция точно нея - 10155 гласа, от общо 52096 за ГЕРБ-СДС. Така Точева измества втория в листата Красен Кралев, който е събрал 2996 преференции.

Костадин Костадинов също събира огромен брой преференции във Варна - 5301 от общо 27872 гласа за Възраждане. Там обаче разбърквания няма, защото Костадинов е лидер на листата.

Разместване на листата ще има и в коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България " във Варна. Стела Николова, която е на 7-ма позиция в изборните описи, е събрала 3862 преференции, повече от лидера на листата във Варна Лорер, който има 3781. Заради преференциалния избор Стела Николова излиза на втора позиция, измествайки доктор Ивайло Митковски, който има 1443 преференции.

Бившият регионален шеф Благомир Коцев, който е 8-ми в листата събира 2036 преференции, само че те се оказват незадоволително, с цел да размести листата.

Преференциалният избор може да размести листа, в случай че за даден претендент за народен представител са дали своят вот повече от 7% от гласоподавателите, дали гласа си за дадена политическа групировка, като лидерът на листата не може да бъде преместен.

При другите политически обединения, които влизат в новия парламент, няма да има разбъркване на листите.

Област Варна ще изпрати в новото Народно заседание 16 депутати, с един повече, в сравнение с предишни избори. Кои ще са те обаче ще стане ясно след окончателното разпределение на мандатите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР