Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27

...
Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27
Коментари Харесай

Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27 април

Гласуването на турските избори в чужбина ще стартира на 27 април, заяви Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция, представена от локалните медии.

Турските жители ще могат да гласоподават в консулствата на Турция в чужбина и на граничните пунктове.

Календарът за парламентарните и президентски избори, които ще се състоят на 14 май, бе направен от ВИК и бе оповестен в Държавен вестник нощес.

Според календара претендентите за президент на политическите партии ще могат да подадат заявки във ВИК най-късно до 23 март. Тези, които желаят да се кандидатират като самостоятелни претенденти, би трябвало да подадат заявление до 20 март.

Кандидатите за президент, чиито кандидатури ще бъдат доказани от ВИК, ще бъдат оповестени в Държавен вестник на 31 март, след което ще стартира предизборната акция.

Политическите партии, които са съгласни да сформират алианс, ще стартират да показват на ВИК протоколите, по които са се споразумели, от 18 март. Ако партиите трансформират мнението си или внесат промени в протоколите, те би трябвало да уведомят за това ВИК най-късно до 7 април. На 8 април партиите ще показват своите претенденти за депутати.

На 27 април турците, живеещи в чужбина, ще стартират да гласоподават в избраните дипломатически представителства на Турция, както и на граничните пунктове. Те ще могат да гласоподават до 9 май.

Гласуването в Турция ще се организира на 14 май сред 8:00 и 17:00 ч., а първичните резултати от президентските избори се чака да бъдат оповестени към среднощ.

В случай че никой от кандидатите не успее да събере най-малко 50 % плюс един глас,  двамата претенденти с най-вече гласове ще вземат участие във втори тур на 28 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР