Гласуването на регионални избори, завършили в неделя във , бележи

...
Гласуването на регионални избори, завършили в неделя във , бележи
Коментари Харесай

Провал за Макрон и Льо Пен на местните избори във Франция

Гласуването на районни избори, приключили в неделя във , бележи най-ниската изборна интензивност в историята на страната. Според предварителните резултати две трети от френските гласоподаватели не са взели участие в изборите, извършени във всички 13 района на републиката, предава ТАСС.

В централния регион на Ил дьо Франс, който включва Париж, съвсем 75% от жителите на района не са упражнили правото си на глас. Като цяло 65% от гласоподавателите не са взели участие в изборите в цялата страна. Това е най-ниската интензивност на френския електорат през целия следвоенен интервал, добавя организация Фокус.

Регионалните препоръки се избират за шест години и имат необятни пълномощия в региона на образованието, екологията и превоза. Първоначално изборите трябваше да се проведат напролет, само че бяха отсрочени за през лятото заради карантинните ограничавания във Франция на фона на пандемията от ковид.

Една от аргументите за ниската изборна интензивност беше провеждането на избори в пандемия. Санитарните правила, въведени в страната, разрешават по едно и също време да участват на изборната секция не повече от трима души, а мнозина бяха изплашени от вероятността за дълго очакване на опашка пред изборната секция.
 Париж счита, че е допустимо преразглеждане на връзките сред Европа и Съединени американски щати Париж счита, че е допустимо преразглеждане на връзките сред Европа и Съединени американски щати
Измененията в политиката на Европа и Съединени американски щати основават условия за преразглеждане на връзките посред им на нова основа. Това съобщи външни...

Френският държавен глава Еманюел Макрон и брачната половинка му Бриджит гласоподаваха по обяд в комуната Льо Туке (департамент Па дьо Кале, район О-дьо Франс), където се намира личната селска къща на президентската двойка. Все още не е известно за кого е дал своя вот президентът. Управляващата партия „ Република напред “ не съумя да класира претендента си за втория тур в този изборен регион и президентът можеше да избира единствено сред съперници на управляващите или да гласоподава с празна бюлетина.

Очакванията на ръководещата партия обаче бяха много скромни и в други области. Това се дължи на обстоятелството, че районните препоръки бяха определени през 2015 година, още преди основаването й. Следователно последователите на Макрон не са направлявали нито един от районите до момента - и няма да управляват след резултатите от актуалните избори. Те получиха към една десета от гласовете, което накара някои наблюдаващи да приказват за „ стратегическа повреда “ за ръководещата партия.

Разочарование провокираха резултатите от изборите и на главния съперник на френските управляващи – „ Националното обединяване “ на Марин льо Пен. Считана за любимка на предизборния маратон, нейната партия получи едвам една пета от гласовете в страната. Това е доста по-малко, в сравнение с предвидиха социолозите.

Основните очаквания на поддръжниците на Льо Пен бяха свързани с района Прованс-Алпи-Лазурен бряг. След първия тур водеше претендентът от нейната партия, евродепутат и някогашен министър на превоза Тиери Мариани, който завоюва повече от една трета от гласовете на първия тур. На втория тур обаче той трябваше да се изправи против цялостен блок, образуван от републиканците и зелените. В резултат на това Мариани получи 43% от гласовете, а районът ще се ръководи от сегашния му началник, републиканецът Рено Мюзелие, който събра 57% от гласовете.

Лидерът на „ Националното обединяване “ Марин льо Пен, изказвайки се след оповестяването на резултатите от гласуването, разкритикува централните френски управляващи за, съгласно нея, дефекти в организацията на изборите. Тя назова резултатите им „ доказателство за дълбока рецесия на локалната народна власт “. „ Мобилизирането на електората е ключът към бъдещите ни победи “, сподели тя. Льо Пен прикани гласоподавателите си „ да работят дружно, с цел да дават на страната алтернативата, от която тя се нуждае толкоз мощно “.
 Във Франция съдят жена, умъртвила насилника си Във Франция съдят жена, умъртвила насилника си
40-годишната Валери Бако е новото име, обвързвано със сексистко принуждение във Франция. Не за това, че е част от тъжния лист на дамите, уб...

Като цяло републиканците този път бяха най-успешни, като събраха, по предварителни данни, към една трета от гласовете. Кандидатите от тази партия, дружно с техните съдружници, съгласно предварителните резултати, ще поемат контрола над най-малко пет района. Сред тях е северната, индустриална провинция О-дьо Франс. Десните бяха показани там от Ксавие Бертран, който към този момент беше оповестил решението си да се кандидатира за президент през 2022 година

По-късно излязоха резултатите за столичния район Ил дьо Франс. Както се очакваше, успеха бе извоювана от различен претендент от десния блок - Валери Пекре. Тя управлява тази провнция през последните шест години, а идната пролет също ще взе участие в борбата за Елисейския замък. Пекре, с 47% от гласовете, се надява да сплоти своите последователи в необятна дясноцентристка коалиция, която да надгражда за идващия президентски маратон.

Като цяло социалистите, които се показаха сполучливо дружно със зелените, настояват, че основават контраст на републиканците след изборните резултати. Социалистическият блок, който има към една трета от гласовете, също управлява пет района.

Гласуването в неделя за лявата партия „ Непокорна Франция “ приключи несполучливо. През 2017 година на първия тур на президентските избори водачът й Жан-Люк Меланшон получи една пета от всички гласове. Този път неговите поддръжници демонстрираха минимум усърдие измежду всички гласоподаватели. По предварителни данни три четвърти от електората му не се е явил на гласуването.

Според френския закон, мандатите на 1767-те районни съветници, определени в неделя, би трябвало да приключат след шест години. Но през 2027 година се плануват и президентски и парламентарни избори, тъй че мандатите на съветниците могат да бъдат удължени с още девет месеца. Така в реалност идващите избори в районите ще би трябвало може да се проведат чак през 2028 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР