Гласуването на ЕП по досието #Орбан далеч не е конфликт

...
Гласуването на ЕП по досието #Орбан далеч не е конфликт
Коментари Харесай

Радан Кънев: С удара срещу Орбан ЕС доказа, че не е група от бюрократи

" Гласуването на Екологичен потенциал по досието #Орбан надалеч не е спор либерали-консерватори, нито конфликт на разнообразни визии за миграционна политика.
(Сред гласувалите против Орбан има изявени консерватори (в т.ч и звездите на дясното крило в ЕНП - Курц и Вебер). Има и откровени покровители на концепциите за извънредно рестриктивна политика по миграция.)
Не - въпросът е доста по-голям и начало на доста по-дълга политическа битка в границите на Съюза. Въпросът е имат ли право наднационалните органи на Европейски Съюз да се намесват в случаи на корупция, ограничение на главните свободи или нарушение на конституционните правила.
И решението на Екологичен потенциал е тъкмо противоположното на “група бюрократи, които атакуват върховен народ”. Това показа Радан Кънев във връзка конфликта сред Европейски Съюз и Орбан
" Напротив - Екологичен потенциал е напълно ПРЯКО и ДЕМОКРАТИЧНО определен орган на Европейски Съюз, зад всеки евродепутат стоят гласовете на над 100 хиляди европейски жители.
С дебата и вота си, членовете на Екологичен потенциал внесоха от дълго време необходим смисъл от съществуването на този либерален и наднационален орган. Те опазиха:
- Парите на гласоподавателите си, европейски данъкоплатци, от нахални обири на един фамилен кръг;
- Правата на унгарските жители да бъдат предпазени от властническо ръководство, от класическа робия на мнозинството;
- Конституционните гаранции за самостоятелна правосъдна система и свободни медии, които са неделима част от участието в Европейски Съюз.
Накратко - за първи път демократичната наднационална институция на Европейски Съюз не се скри зад “чиновниците”, а отговори директно на интереса на гласоподавателите си.
Въпросът е дали в бъдеще Европейски Съюз ще бъде безпомощна “международна организация” (орбанчетата постоянно употребяват този израз) от вида на Организация на обединените нации. Или ще се трансформира - най-накрая - в демократична федерация на национални страни, способна директно да подсигурява правата на европейските жители.
И последно, само че доста значимо:
Тези към 450 европейски депутати гласоподаваха с цел да защитят парите на своите гласоподаватели. 1% от парите на всеки европеец отиват в общия бюджет на Европейски Съюз. И от там - в джобовете на клептократи като Орбан. Правото на представителите на европейските данъкоплатци да желаят наказания за тези обири е безспорно. Мога единствено да кажа, че съм удовлетворен от гласуването на моя народен представител в Екологичен потенциал. Браво на Светослав Малинов за куража - не му е било елементарно ", приключи някогашният водач на Реформаторския блок.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР