Гласуваха за управляващи в две провинцииСкандал с поръчки на маски

...
Гласуваха за управляващи в две провинцииСкандал с поръчки на маски
Коментари Харесай

Тест за Меркел на избори в Германия

Гласуваха за ръководещи в две провинции

Скандал с поръчки на маски в навечерието на вота

Консервативни депутати подадоха оставки

Изборите в две огромни провинции в западна Германия, извършени през днешния ден, са определяни като тест за ръководещите в страната, които ще се стремят да запазят властта си след идния през септември парламентарен избор, съобщи Ройтерс.

Едната провинция - Баден-Вюртемберг, известна с производството на коли, в миналото бе сигурна територия на Християндемократичния съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел. Но в този момент партията рискува да бъде сменена като дребен сътрудник на зелените в локалното държавно управление от социалдемократите (ГСДП) и Свободната демократическа партия.

В другата провинция - Райнланд-Пфалц, известна с производството на вино, до февруари ХДС водеше в социологическите изследвания, само че в навечерието на вота партията бе изпреварена от левицата.

Анализатори считат, че в случай че ХДС бъде отстранена от властта в Баден-Вюртемберг, същият сюжет може да се повтори и на федералните избори през есента и партията на Меркел да остане в опизиция на национално равнище.

Преди двата провинциални вота имиджът на ХДС бе оскърбен и от скандал с публични поръчки за защитни маски. Няколко консервативни депутати подадоха оставки, откакто бяха уличени, че са получавали комисиони за ходатайство сред производителите на маски и здравни заведения за контракти за доставки при започване на пандемията, когато защитните средства бяха дефицитни.

Днешните избори бяха тест и за новия водач на ХДС Армин Лашет, който има упоритости да наследи Меркел на канцлерския пост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР