Гласувах за модерна Румъния, европейска Румъния, нормална Румъния. Това заяви

...
Гласувах за модерна Румъния, европейска Румъния, нормална Румъния. Това заяви
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Гласувах за модерна и европейска Румъния

Гласувах за съвременна Румъния, европейска Румъния, естествена Румъния.

Това съобщи досегашният президент на Румъния Клаус Йоханис, откакто даде гласа си на втория тур на президентските избори, и прикани всички жители да излязат да гласоподават, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП и ТАСС. На днешния втори кръг на изборите се състезават Йоханис, който се надява на втори мандат и дава обещание да продължи битката с корупцията, и някогашният министър председател Виорика Дънчила, чието държавно управление бе свалено с избор на съмнение на 10 октомври, упреквано в корупция и подложено на критика от Европейския съюз поради противоречиви промени в правораздаването. Премиерът Лудовик Орбан, водач на Национално-либералната партия, чийто претендент е Йоханис, сподели, че е дал своя вот за "демократична, уважавана в света Румъния, където всеки румънец ще има късмет за триумф в живота ".

Румънците избират президент

Съперничката на Йоханис Виорика Дънчила, която е водач на Социалдемократическата партия, съобщи, че е гласувала за "Румъния, която ще върви напред, а не обратно, към времената, когато в страната не е имало права и свободи, тъй като цялата власт е била в ръцете на един човек ".

Централното изборно бюро заяви, че изборната интензивност до 13 часа е била 21,99 %, до момента в който на първия тур на изборите на 10 ноември интензивността до този час е била 20,68 %. Засега не са регистрирани нарушавания на публичния ред, пречещи на гласуването.

Балотаж на президентския избор в Румъния

Президентът на Румъния има петгодишен мандат. Макар да няма изпълнителна власт, той играе значима роля при вземането на решения, засягащи националната сигурност и външната политика.Той може също да отхвърля номинираните от партиите претенденти за премиерския пост и предложенията на държавното управление за назначения в правосъдната система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР