Гласовете и гласовете на жените стават все по-големи, докато папата открива среща във Ватикана за бъдещето на църквата

...
Папа Франциск тази седмица ще открие глобално събиране на католически
Коментари Харесай

Папа Франциск тази седмица ще открие глобално събиране на католически епископи и миряни, обсъждащи бъдещето на църквата

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Асошиейтед прес и ТРИША ТОМАС Асошиейтед прес 2 октомври 2023 г., 12:07 AMПапа Франциск каза на ръководителя на основната подкрепяна от Ватикана католическа женска организация да бъде „смел“ в настояването за промяна за жените в Католическата църква.

Мария Лиа Зервино послуша съвета му и през 2021 г. написа на Франциск писмо, след което го направи публично достояние, казвайки направо, че Католическата църква дължи голям дълг на половината от човечеството и че жените заслужават да бъдат на масата, където се вземат църковните решения, не като просто „украшения“, а като главни герои. и тази седмица ще открие глобално събиране на католически епископи и миряни, обсъждащи бъдещето на църквата, където жените – техните гласове и техните гласове – заемат централно място за първи път.

За Зервино, който работеше заедно с бившия кардинал Хорхе Марио Берголио, когато и двамата заемаха длъжности в Аржентинската епископска конференция, събирането е преломен момент за църквата и вероятно най-значимото нещо, което Франциск ще предприеме като папа .

„Не само заради тези събития през октомври в Рим, но и защото църквата намери различен начин да бъде църква“, каза Зервино в скорошно интервю в нейните офиси във Ватикана. „А за жените това е изключителна стъпка напред.“

Жените отдавна се оплакват, че са третирани като граждани от втора класа в църквата, забранени им от свещеничеството и най-високите рангове на властта, но отговорни за лъвския дял от църковната работа - преподаване в католически училища, управление на католически болници и предаване на вярата на следващите поколения.

Те отдавна изискват по-голяма дума в управлението на църквата, най-малкото с права на глас в синода, но също и правото да проповядват на литургия и да бъдат ръкоположени като свещеници. Въпреки че са си осигурили някои високопоставени позиции във Ватикана и местните църкви по целия свят, мъжката йерархия все още ръководи шоуто.

Този 3-седмичен синод, който започва в сряда, ги поставя повече или по-малко в равни условия за обсъждане на точки от дневния ред, включително такива горещи въпроси като жените, ЛГБТК+ католиците и свещеническото безбрачие. Това е кулминацията на безпрецедентна двугодишна агитация сред редовите католици за техните надежди за бъдещето на институцията.

Потенциалът, че този синод и втора сесия през следващата година могат да доведат до реална промяна по теми, които досега бяха табу, даде надежда на много жени и прогресивни католици. В същото време това предизвика тревога сред консерваторите, някои от които предупредиха, че процесът рискува да отвори „кутията на Пандора“, която ще раздели църквата.

Американският кардинал Реймънд Бърк, чест критик на Франциск, наскоро написа, че синодът и неговата нова визия за църквата „са се превърнали в лозунги, зад които работи революция, за да промени радикално саморазбирането на църквата в съответствие със съвременната идеология, която отрича много на това, което църквата винаги е проповядвала и практикувала.”

Ватиканът е бил домакин на синоди от десетилетия за обсъждане на конкретни въпроси като църквата в Африка или Амазонка, с епископите гласуват накрая предложенията, които папата да разгледа в бъдещ документ.

Това издание е историческо, защото темата му е толкова широка – по същество това е как да бъдем по-приобщаваща и мисионерска църква през 21-ви век – и защото Франциск е позволил на жените и други миряни да гласуват заедно с епископите за първи път.

От 365 членове с право на глас само 54 са жени и организаторите настояват, че целта е да се постигне консенсус, а не преброяването гласува като парламент, особено след като сесията през октомври се очаква да представи само обобщаващ документ.

Но въпреки това реформата на гласуването е значително, осезаемо доказателство за визията на Франциск за Католическата църква като по-скоро за своето стадо, отколкото за своите пастири.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">„Мисля, че църквата току-що е стигнала до момент на осъзнаване, че църквата принадлежи на всички нас, на всички кръстени“, каза Шейла Пирес, която работи за южноафриканския епископска конференция и е член на комуникационния екип на Синода.

Жените, каза тя, водят атаката, призоваваща за промяна.

„Не искам да използвам думата революция“, каза Пирес в интервю в Йоханесбург. Но жените „искат гласовете им да бъдат чути не само при вземането на решения, но и по време на вземането на решения. Жените искат да бъдат част от това.

Франсис направи първа стъпка в отговор на тези искания през 2021 г., когато назначи френската сестра Натали Бекар за заместник-секретар на организационния секретариат на Синода, длъжност, която от неговия офис й даде право на глас, но който преди това е бил държан само от мъж.

Бекар по много начини се превърна в лицето на Синода, пътувайки по света по време на неговия подготвителни фази, за да се опита да обясни идеята на Франциск за църква, която посреща всички и ги придружава.

„Става дума за това как можем да бъдем мъже и жени заедно в това общество, в тази църква, с тази визия за равенство, достойнство, реципрочност, сътрудничество, партньорство ”, каза Беквар в интервю през юни.

На предишните синоди на жените бяха разрешени само по-незначителните роли на наблюдатели или експерти, буквално седнали на последния ред на зала за аудиенции, докато епископите и кардиналите заеха първите редове и гласуваха. Този път всички участници ще бъдат седнали заедно на йерархично неутрални кръгли маси, за да улеснят дискусията.

Извън залата на синода, групи, които се застъпват за още повече представителство на жените в църквата са домакини на поредица от събития, молитвени бдения и шествия, за да бъдат чути техните гласове.

Проницателни дякони, група, настояваща папата да одобри жени дякони, както е имало в ранната църква, изпрати малка делегация; други групи, настояващи за ръкополагането на жени в свещеничеството, също са в Рим, въпреки че папата е премахнал ръкополагането на жените.

„Надявам се, че има има място в това пространство за тези смели разговори, смели разговори и особено за това, че гласовете и преживяванията на жените, призовани в свещеничеството, се представят на синода“, каза Кейт МакЕлуи, директор на Конференцията за ръкополагане на жени.

Групата на Зервино, Световният съюз на католическите женски организации, базирана във Ватикана организация-чадър на 100 католически асоциации, проведе проучване по-рано тази година сред католици, участвали в консултациите на синода. малко жени в Северна Америка и Европа поискаха жени свещеници, имаше по-широко търсене на жени дякони в тези региони.

Франсис слуша Зервино, аржентинска осветена жена .. Наскоро той я посочи като една от трите жени, които седят в членския съвет на Дикастерията за епископи, за първи път в историята, когато жени имат думата при проверката на приемниците на Христовите апостоли.

Zervino казва, че такива малки стъпки като нейната номинация са от решаващо значение и предлагат правилния начин за представяне на промените, които са в ход за жените в църквата, особено като се имат предвид всички очаквания, които са възложени на Синода.

„За тези, които смятат, че ще има „преди синода и след него“, обзалагам се, че ще бъдат разочаровани“, казва тя. „Но ако жените са достатъчно умни, за да осъзнаят, че сме се запътили в правилната посока и че тези стъпки са фундаментални за следващите, тогава се обзалагам, че няма да останем разочаровани.“

___

Авторът на Associated Press Себабатсо Мосамо допринесе от Йоханесбург.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР