Гласоподавателите в Тайван избраха Уилям Лай за свой президент по

...
Гласоподавателите в Тайван избраха Уилям Лай за свой президент по
Коментари Харесай

Исторически избори: Тайван избра Уилям Лай за президент

Гласоподавателите в Тайван избраха Уилям Лай за собствен президент по време на исторически избори , циментирайки път, който от ден на ден се отклонява от Китай, написа „ BBC “. Резултатът евентуално ще разгневи управляващите в Пекин, които назовават Лай „ метежник “ поради възгледите му за независимостта .

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негов. Въпреки че прикани за „ спокойно обединяване “ , страната не изключва потреблението на мощ. Китайските ръководещи показват изборите в Тайван като избор сред „ война и мир “.

Комунистическото държавно управление на Пекин укорява подкрепящата суверенитета Демократична прогресивна партия /DPP/ на Лай, която ръководи Тайван от 8 години . Китай ускори военното си наличие към острова, засилвайки страховете от вероятен спор. Спечелвайки невиждан трети следващ президентски мандат за своята партия, Лай направи нова стъпка, обявявайки:

„ Страната ще продължи да върви по верния път напред. Няма да гледаме обратно “, сподели той пред международните медии на конференция.

По-късно, до момента в който се обръщаше към десетки хиляди възторжени поддръжници по улиците на Тайпе, Лай дефинира успеха си като „ успех на демокрацията “.

„ Ние го направихме. Не позволихме на външни сили да повлияят на нашите избори. Това е по този начин, тъй като взехме решение, че единствено ние можем да изберем нашия президент “, сподели той. В навечерието на изборите Тайван упрекна Китай в опит да се намеси в процеса .

Новият остарял държавен глава се обърна към Китай, казвайки пред кореспонденти, че избира повече продан и разговор вместо обструкционизма и спора, и прикани за мир и непоклатимост с Пекин. В същото време, той добави, че ще „ резервира статуквото от другата страна на пролива “ – нито ще търси самостоятелност, нито обединяване с Китай – и даде обещание да „ отбрани Тайван от закани от Китай “.

В предишното президентът съобщи, че поддържа независимостта на Тайван – алена линия за Пекин – макар че през последните месеци той акцентира, че няма да я преследва, в случай че стане президент. 40% от гласовете на Лай го слагат пред Хоу Ю-их от главната опозиционна партия Гоминданг /КМТ/.

Политикът Ко Уен-дже от Тайванската национална партия, новопостъпил на политическата сцена в Тайван, известен измежду младите гласоподаватели, печели 1/4 от гласовете .

Гласоподавателите в събота също избраха своя законодателен орган . DPP загуби болшинството си поради набирането на мощ от страна на опозицията, макар че никоя партия няма задоволително места, с цел да управлява Народното събрание, оповестяват тайванските медии. Наблюдатели споделят, че доминиран от опозицията законодателен орган с президент на DPP може да значи, че процесът на ръководство на Тайван ще стане по-напрегнат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР