Гласоподавателите в Ирландия ще решат утре дали да бъде премахнат

...
Гласоподавателите в Ирландия ще решат утре дали да бъде премахнат
Коментари Харесай

В Ирландия гласуват дали богохулството да продължава ли да е престъпление

Гласоподавателите в Ирландия ще решат на следващия ден дали да бъде отстранен член от конституцията на страната, която прави богохулството незаконно действие. Гласуването с болшинство с " да " в референдума би било още един знак за намаляващото въздействие на църквата в в миналото мощно католическа страна, оповестява в. " Гардиън ".

Референдумът се организира дружно с президентските избори, в които настоящият президент Майкъл Хигинс се чака да завоюва втори мандат. Това идва след историческото гласоподаване в референдума през май, в който болшинството ирландци гласоподаваха за премахването на члена от Конституцията, който забраняваше абортите.

Последното правосъдно гонене за осквернение в Ирландия е било през 1855 година, само че преди три години ирландската полиция проверява мнения на артиста Стивън Фрай по малкия екран, в които комикът дефинира Бог като " придирчив ", " едностранчив " и " цялостен фанатик ". Разследването по-късно беше изоставено, откакто непълен брой хора са били възмутени.

Избирателите ще бъдат запитани дали желаят да бъде отстранена думата осквернение от члена в конституцията през 1937 година, който гласи: " Публикуването или изявлението на богохулстващи, смущаващи или неприлични каузи е закононарушение, което се санкционира в сходство със закона. "

Социологическо изследване, извършено през предходната седмица, е открило, че 51 % от интервюираните са декларирали, че ще гласоподават в поддръжка на унищожаване на богохулството като закононарушение, 19 на 100 са декларирали, че ще гласоподават за запазването на наредбата, а 25 % не са решили и 4% няма да гласоподават.

По-рано този месец Ирландската католическа черква съобщи, че наредбата за осквернение " значително е остаряла " и че такива закони са били употребявани " да оправдават насилието и потисничеството против малцинства в други елементи на света ".

Църквата обаче добави, че правото на хората да практикуват религията си, без да бъдат нападани или осмивани, " би трябвало да бъде приета и зачитана ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР