Бонго от Габон се стреми към трети мандат на поста, докато гласоподавателите се отправят към урните

...
Гласоподавателите в Габон бяха призовани да гласуват в събота за
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Габон бяха призовани да гласуват в събота за тройни избори, в които президентът Али Бонго Ондимба, издънка на семейство, което управлява от 55 години, търси победа над обединената със закъснение опозиция.

Бонго и основният съперник Алберт Ондо Оса водят надпревара от 14 кандидати, борещи се за най-високия пост в малката богата на петрол централноафриканска държава.

64-годишният действащ президент се бори за трети мандат, след като пое поста в 2009 г., наследявайки баща си Омар, който почина след повече от 41 години на власт.

Но с наближаването на изборния ден избухна буря около предполагаемия разговор между Ондо Оса и друг опозиционер.

Разговорът -- записан без знанието на двойката и разпространени в социалните медии - отнасят се до различни стратегии "за създаване на борба за власт" и подкрепа от други страни.

Бонго обвини двойката в предателство, като каза, че забележките отразяват заговор за поемане на помощ на „чужди сили“.

В митинг в навечерието на изборите, посетен от десетки хиляди поддръжници в Либревил, Бонго обвини, че двамата се стремят да „унищожат тази страна“.

„Няма да позволим да го направят", извика той.

Онда Оса, 69-годишен професор по икономика, който е бил министър при Бонго от 2006 до 2009 г., беше избран от основната опозиционна групировка, Alternance 2023, за неин общ кандидат само осем дни преди изборите.

Alternance 2023 тази седмица излезе с изявление, в което категорично отрече „истинността и автентичността на този разговор“ и обвини правителството в „срамна манипулация“.

Здравословни проблеми

Години наред Бонго, който някога имаше амбиции да бъде фънк певец, преди да бъде подготвен за политика, се бореше в сянката на харизматичния си баща.

През 2016 г. той беше преизбран с малко само 5500 гласа повече от съперника си, който твърдеше, че изборите са били нагласени.

Обявяването на резултатите предизвика насилие в столицата Либревил, което доведе до пет жертви, според правителството. Опозицията казва, че 30 души са били застреляни от силите за сигурност.

През октомври 2018 г. Бонго претърпя инсулт, който го извади от строя за 10 месеца.

Продължителното му отсъствие предизвика твърдения, че той не е годен да управлява ефективно и подхранва непълнолетен опит преврат.

Той се върна на работа след възстановяването си, насочен да покаже, че е строг човек, желаещ да изкорени „предателите“ и „печалбарите“ във вътрешния си кръг.

Посетители и дипломати казват, че Бонго днес е психически изострен, но има проблеми с подвижността на дясната си ръка и крак.

През последните месеци той беше зает с пътувания в чужбина и национално турне, за да защити рекорда си и да се представи като агент на промяната.

Опозицията вика фал< /h2>

Освен че ще гласуват за президент, 850 000 гласоподаватели на Габон ще избират кандидати за законодателната власт и местните съвети.

В дните преди гласуването основните опозиционни партии се опулиха за последно -минутна промяна в правилата за гласуване в законодателната надпревара, която според тях нарушава разделението на властите.

Новият ход предвижда, че всеки вот за местен депутат автоматично ще бъде глас за кандидата за президент на този депутат.

Критиците казаха, че този ход ще доведе до „нечестно гласуване“, в полза на управляващата Габонска демократическа партия (PDG), тъй като Ондо Оса не е подкрепен от нито една партия.

Ондо Оса каза пред AFP, че ако бъде избран: „Аз ще разпусне парламента и ще свика нови избори" за органа.

PDG има огромно мнозинство в отиващото си Народно събрание.

Протестът срещу правилата за гласуване последва друг спор преди пет месеца.

Въведена е промяна което премахна необходимостта от балотаж, ако първият тур не успее да доведе до победител с повече от 50 процента от гласовете.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР