Гласоподавателите на Охайо ще решат във вторник дали да запишат

...
Гласоподавателите на Охайо ще решат във вторник дали да запишат
Коментари Харесай

Проблем 1: Охайо претегля правата на аборт в следено отблизо гласуване

Гласоподавателите на Охайо ще решат във вторник дали да запишат правата на аборт в конституцията на щата.

Гласуването се преглежда като лакмусов тест за това дали правата на абортите ще продължат да бъдат печеливш въпрос към изборите през 2024 година

След като предходната година Върховният съд анулира общонационалното право на аборт, поредност от гласувания върнаха успехите на поддръжниците на избора.

Проучванията демонстрират, че болшинството от жителите на Охайо имат намерение да гласоподават за поправката по отношение на абортите.

Но в Охайо мярката, наречена Проблем 1, се преглежда като най-тежката борба до момента за последователите на правата на абортите.

Достъпът до аборти завоюва във всичките шест гласувания, извършени откогато Върховният съд анулира Роу против Уейд, решението, което гарантираше достъп до аборти в Съединени американски щати. Но Охайо е първият воден от републиканците щат, който обмисля смяна на конституцията си, с цел да подсигурява категорично правото.

Какво е проблем 1?

Ако бъде признато, изменението ще откри „ правото да се вземат и извършват лични репродуктивни решения “, в това число за аборт.

Подобно на стандарта, избран от Roe v Wade, Охайо може да забрани аборт след точката на жизненост - към 23 седмици от бременността - с изключение на в случаите, когато лекарят на пациента дефинира процедурата, нужна за отбрана на живота или здравето.

Противниците на мярката се хванаха за този детайл от изменението, казвайки на гласоподавателите, че проблем 1 ще разреши „ аборти в късен период “ – немедицински термин, отнасящ се до аборти по-късно през бременността.

Поддръжниците на Проблем 1 възразиха, че всички аборти по-късно по време на бременност ще изискват автограф от медицински експерт, удостоверяващ съществени здравословни проблеми. Те споделят, че държавното управление не би трябвало да играе роля в частните медицински решения.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР