Насочвайки се към достъпа до аборт, републиканците в Охайо се опитват да направят по-трудно изменението на конституцията на щата

...
Гласоподавателите на Охайо се отправят към урните във вторник, 8
Коментари Харесай

Гласоподавателите на Охайо се отправят към урните във вторник, 8 август, за да гласуват по въпрос 1. Следната история беше първа публикувано на 21 юни.

В продължение на повече от век избирателите в Охайо можеха да променят конституцията на щата с обикновено мнозинство от повече от 50% от гласовете.

Това може да се промени през август, когато гласоподавателите в Охайо се отправят към урните на извънредни избори, за да решат дали вместо това бъдещите поправки ще се нуждаят от одобрението на 60% от електората.

гласоподавателите, за да одобрят конституционните поправки — следващият фронт в водената от държавата битка за правата на аборт, след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд.

Изборите през август идват в ключов момент — преди отделно гласуване през ноември на мярка, която ще запише защитата на абортите в конституцията на щата.

Разследване на CBS News установи усилията на Републиканската партия в Охайо е един фланг в координирана национална кампания, силно финансирана от републиканския мегадонор Ричард Уилейн, за повишаване на прага за приемане на всяка инициирана от граждани конституционна поправка.

Ходът на републиканците от Охайо, които вече контролират и двете камари на законодателната власт - предизвика полемика в целия щат. През май протестиращи наводниха държавната сграда в Кълъмбъс, когато мярката за определяне на изборите през август премина.

Бившият главен съдия на Върховния съд на Охайо Морийн О'Конър, републиканка, която се пенсионира през декември, разкритикува републиканските законодатели за това, което тя това е "стратегическо" усилие да се осуети волята на хората.

„Подвеждащо е, измамно е и ако не беше толкова сериозно, щеше да е смешно“, каза О'Конър в интервю, че процесът, който Охайо използва, за да позволи на гражданите да променят конституцията си, е бил в сила от 1912 г. „Когато продължавате да променяте правилата и да местите греди, вие умишлено заглушавате вота на хората.“

Държавният секретар на Охайо Франк Лароуз, който първи предложи повишаване на прага до 60 % миналата година каза, че промяната на щатската конституция трябва да е рядкост и изисква по-широк консенсус.

„Бях последователен през цялото време, това е добро управление“, каза той.

Политиката на Охайо относно абортите

Достъпът до аборт остава законен в Охайо до около 22 седмици. През 2019 г. губернаторът на Охайо Майк Деуайн подписа законопроект, забраняващ абортите в щата след откриване на сърдечен ритъм на плода на около шест седмици. Законопроектът влезе в сила, след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд, но беше спрян от щатски съд от миналия септември.

Групите за права на абортите в Охайо набират средства на национално ниво и работят за поправка на гласуването през ноември, което ще заобиколи това законодателство и ще закрепи защитата в конституцията на щата.

В анкета миналата година, проведена от Associated Press, 59% от гласоподавателите в Охайо казаха, че вярват, че абортите като цяло трябва да бъдат законни. Миналата година гласоподавателите в Канзас и Мичиган избраха да запазят достъпа до аборти в щатската си конституция с малко под 60% одобрение.

О'Конър каза, че вярва, че тези цифри привлякоха окото на републиканците в Охайо, когато решиха да прокарват мярката си, изискваща поправки, да бъде приета с 60% одобрение.

„Ето защо те избраха 60%“, каза О'Конър.

В меморандум от миналия декември до колегите си републиканци, щатският представител Брайън Стюарт, който пръв въведе мярката в Камарата на представителите на Охайо, не скри ролята, която въпросът за абортите играе в мотивирането на усилията му.

„След десетилетия на работа на републиканците да превърнат Охайо в щат, подкрепящ живота, левицата възнамерява да напише аборт на изискване в конституцията на Охайо“, пише Стюарт. „Ако успеят, цялата работа, извършена от множество републикански мнозинства, ще бъде отменена и ще се върнем към 19 000+ бебета, които се абортират всяка година.“

ЛаРоуз също цитира аборта като един от мотивите си фактори.

"Знам, че за колегите, подкрепящи живота в Охайо, като мен, разбира се, ние не искаме да видим наистина радикална поправка за абортите, поставена в конституцията на нашия щат", каза той пред CBS News.

Интереси извън щата

ЛаРоуз отрече републиканците от Охайо да „подреждат колодата“ в тяхна полза и каза, че потенциална промяна в процеса на изменение на конституцията е част от „продължаващ публичен разговор за обществената политика."

Той цитира необходимостта да се защити конституцията на Охайо от „специални интереси извън щата."

Разследване на CBS News разкри извън щата интереси, насърчаващи предложението на LaRose.

В меморандум от 2021 г. базирана във Флорида организация с нестопанска цел, наречена Фондация за отчетност на правителството, рекламира „изискването за супермнозинство от шестдесет процента“ като правно издържан подход за смекчаване на опитите за „заобикаляне на ... щатските законодателни органи“ от изнасяне на въпроси "директно на хората за гласуване."

Лобист на организацията беше единственият човек, който свидетелства от името на мярката от 60%, когато тя беше въведена за първи път в Камарата на представителите на Охайо. Лобистката част на групата, Opportunities Solutions Project, също свидетелства тази година в подкрепа на подобна мярка в Мисури.

„Книгата за игра, която се изпълнява в Охайо, беше изпълнена и в Южна Дакота и Арканзас“, каза Брендън Фишер, експерт по финансиране на кампанията в Documented, която се описва като пазител на политически финанси.

p>В отделна брошура, получена от CBS News, Фондацията за отчетност на правителството казва, че дава на законодателите в щата "меню, включващо повече от 150 реформи", включително тези, насочени към "почтеността на инициативата за избори и гласуване".

„Ние продължаваме да разширяваме нашето въздействие и да увеличаваме възвръщаемостта на инвестициите на нашите донори“, се казва в литературата на организацията.

Фондацията за отчетност на правителството отказа коментар, но написа в брошура, "нашите политически победи създават много различни видове възможности за американците, но всички те работят към една цел: подобряване на живота."

Фишер проследи голяма част от подкрепата на организацията до милиардера от Илинойс Ричард Уилайн, корабен магнат и основен поддръжник на републиканските каузи, включително милиони дарения за групи против абортите. Финансовите разкрития показват, че фондация, контролирана от Uihlein, е дала близо 18 милиона долара на Фондацията за правителствена отчетност от 2014 г. насам.

През април, когато мярката от 60% изглежда пропадна в къщата на Охайо, Uihlein даде 1,1 милиона долара на политически комитет, който стартира кампания за натиск, насочена към републиканските законодатели на оградата. Дарението беше съобщено за първи път от Columbus Dispatch и потвърдено пред CBS News от комисията.

Uihlein не отговори на исканията за коментар, но кампанията му беше успешна. Мярката премина през Охайо Хаус на 10 май. 

Когато го попитаха за ролята на групите по интереси извън щата, Лароуз посочи "огромни суми пари, изразходвани и от двете страни", добавяйки сумата на даренията на „свободата на словото“ и „се правят прозрачно“.

На 8 август избирателите в Охайо ще имат последната дума дали да повишат прага за изменение на конституцията на щата до 60%. О'Конър каза, че се надява жителите на Охайо да се придържат към процеса на правила за мнозинство, който е в сила от 1912 г. 

„Работи добре, така че не е счупен и няма нужда да го поправяме“, каза тя.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР