Гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. е на път да

...
Гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. е на път да
Коментари Харесай

Гладоморът в Украйна може да бъде обявен за геноцид и от българския парламент

Гладоморът в Украйна през 1932-1933 година е на път да бъде разгласен за геноцид и в България, след решение на парламентарната комисия по външна политика. В четвъртък депутатите от комисията одобриха и консолидиран текст, сплотяващ две проекторешения.

На 15 декември, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. Нито един от петимата български социалисти в Екологичен потенциал - Сергей Станишев , Иво Христов , Eлена Йончева , Петър Витанов и Цветелина Пенкова не участваха в гласуването тогава.

В текста признат от комисията на българския Народното събрание се предлага всяка последна събота на ноември да бъде оповестена за Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Във връзка с това има и положително мнение от Министерството на външните работи, сподели ръководителят на парламентарната комисия Екатерина Захариева.

В текста, импортиран от ГЕРБ-СДС, се споделя, че с това решение, България ще се подреди измежду страните, които изрично осъждат ужасяващите закононарушения на руския комунизъм.
Паралели с войната
Зловещите парелели на войната на Путин против Украйна със събитията от 1932-1933 година станаха причина тематиката за Гладомора и неговото наказание като акт на геноцид против украинския народ да бъде повдигната в редица национални парламенти, се показва в претекстовете на текста импортиран от „ Демократична България “. В него се напомня, че неотдавна резолюции за наказание на Гладомора бяха признати в Румъния, Ирландия и Молдова и Германия.

Вярваме, че с приемането на това решение България ще даде мощен знак на взаимност със справедливата идея на Украйна и през днешния ден, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа “, се споделя още в претекстовете на проекторешението на „ Демократична България “.

Киев към този момент разгласи, че Русия се пробва " да повтори Гладомора ", поради заради кражбата на зърно, целенасочените на съветските сили против електропреносната мрежа, топлоцентралите и водоснабдяването.

Неотдавна и папа Франциск сподели, че украинците страдат от " мъченичеството на експанзията " и съпостави войната на Русия против Украйна с " ужасния геноцид " от 30-те години на предишния век.
" Глад " и " заличаване "
Големият апетит през 1932-1933 година - Гладомор, обгръща " зърнените " региони на някогашния Съюз на съветските социалистически републики - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От апетит през този интервал са починали над 8 милиона души, от които най-вече - близо 4 млн. милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

Понятието " гладомор " е комбиниране от двете украински думи - " апетит " и " заличаване ". Или другояче казано - гладна гибел. Тя обаче не е разследване на суша и безплодие, а на целенасочена политика на управляващите в Съюз на съветските социалистически републики ръководени от Йосиф Сталин - те организират насилствената колективизация и " разкулачване ".

Терминът значи лишаване на земята на по-заможните селяни. Целта е те да бъдат принудени да влязат в колхозите, предавайки там цялото зърно и друга продукция, която имат, и по едно и също време с това да бъде сломена съпротивата. Стотици хиляди от тях са задържани, депортирани или убити и се стига до неестествен апетит на милиони хора, доста от които умират трудно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР