Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава вече трети ден.

...
Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава вече трети ден.
Коментари Харесай

Три дни гладна стачка в Централния софийски затвор! Лишените от свобода искат повече права…

Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава към този момент трети ден. По последна информация от през вчерашния ден обявилите гладна стачка са към 30 души. Това сподели пред БНР Петър Младенов от групата “Семейства и другари на затворниците”.

Христина Вардева от групата разяснява провелия се в петък митинг за поддръжка на настояванията на пандизчии: “Основните неща са наложените от началника на Софийския затвор ограничавания. Това включва спортните им занимания, футбола и престоя на двора. Включително имаме информация, че са неразрешени визитите на черква, което доста ни учуди. Това са ограничавания, наложени след идването на шеф Петър Кръстев.

Имаме и сигнали от пандизчии, че доста от премиите, които те са получавали под формата на отпуски, нормално от по няколко дни, също са били лимитирани. Това са по-конкретните претенции на пандизчиите. Има и други аспекти, като едно обезчестяване, което е станало в границите на пандиза и което по никакъв метод не е било разследвано. Срещнахме се със зам.-министъра на правораздаването. В последна сметка установихме в диалог с него, че те нямат безусловно никакво желание да проверяват нашия сигнал, под претекст, че нямаме задоволително доказателства. Да събереш доказателства по отношение на такива произшествия в пандиза е доста мъчно.

Властта като цяло сега отхвърля да предприеме каквито и да е дейности и съгласно мен тъкмо това разбуди недоволството на пандизчиите и те започнаха митинг, защото видяха, че няма никакви последици от нашия кротичък протест”. Младенов бе безапелационен, че митингът не е политически: “Без значение дали началникът на Софийския затвор ще се споделя Кръстев или по различен метод, въпросът е за избрани практики, които се толерират от него, и още други корупционни практики, поради които в действителност Кръстев е бил освободен от поста си към този момент един път през 2014 година

Затворниците са лишени от независимост, те не са лишени от фундаментални човешки права, те са неотменими”. Петър Кръстев не е назначен след конкурс, акцентира още Вардева. Младенов добави, че настояванията са – преди всичко – уволняване на Петър Кръстев като шеф на пандиза и ценене на техните права. Затворниците желаят среща с правосъдния министър, само че досега такава среща е отказвана, уточни той.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР