„Гладиатор“ (2021) на сценаристите Петя Тетевенска и Свобода Маданска и

...
„Гладиатор“ (2021) на сценаристите Петя Тетевенска и Свобода Маданска и
Коментари Харесай

Премиера на „ГЛАДИАТОР“ – новият филм на Николай Василев, посветен на Боян Радев



„ Гладиатор “ (2021) на сценаристите Петя Тетевенска и Свобода Маданска и режисьора Николай Василев е документален роман за първия български повторен олимпийски първенец по класическа битка в категория до 97 кг Боян Радев.
Олимпийски първенец от Токио ‘64 и Мексико ‘68, международен първенец от Толедо ‘66, международен вицешампион през 1962 и 1967 година, европейски вицешампион през 1968, Спортист на годината на България за 1964, 1967 и 1968 година, Боян Радев е разгласен
за заслужил занаятчия на спорта. През 2009 година получава най-високото отличие на Международната федерация по битка (FILA) – „ Златната огърлица “. Приет е и в Залата на славата на FILA в Оклахома, Съединени американски щати. Освен като герой, Боян Радев е прочут и като изтъкнат колекционер и донор. Обявен е за донор № 1 на Националния исторически музей. В експозицията на залата „ Дарение Боян Радев “ са изложени над 170 скъпи експоната. Радев подарява на НИМ и всички свои награди и оценки от годините на своята спортна кариера.
Как изоставеното от родителите си момче, което учи до трето поделение,
след години става повторен притежател на олимпийско злато и колекционер?!
„ Гладиатор “ показва историята на един човек с могъщо омагьосване, издигнал се до върховете на спорта и изкуството.
Оператор на кино лентата е Борислав Георгиев, продуцент е „ Меджик Шоп “,а копродуцент - „ Криейтив снаб “. Ето какво споделя режисьорът Николай Василев пред Ангелина Грозева от „ Артефир “ на БНР:
„ Боян Радев се оказа извънредно забавен облик, напряко един Кинг Конг,образ, който цялостен живот е водил борба със себе си... Аз персонално не съм почитател на битката и на спорта, визията ми за него в началото беше друга, само че когато започнах да се срещам с неговата история и метаморфозите на душата му, го преоткрих. Той е един самообучил се човек, издигнал се до равнището на това да колекционира най-хубавото от българското изкуство.
Опитвам се аз самият да натрупвам формули за смяна с героите
и филмите си и работата си, това видях и при Боян Радев… “
Не пропускайте срещата с този неповторим филм-портрет на 23 март в Дома на киното!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР