Гл. инсп. Лъчезар Близнаков от Пътна полиция“ в сутрешния блок

...
Гл. инсп. Лъчезар Близнаков от Пътна полиция“ в сутрешния блок
Коментари Харесай

Гл. инсп. Лъчезар Близнаков: Случващото се на пътя е отражение на манталитета и обществото ни

Гл. инсп. Лъчезар Близнаков от " Пътна полиция “ в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “

По мотив днешния професионален празник на чиновниците в полицията на директната ни телефонна линия е Гл. контрольор Лъчезар Близнаков от " Пътна полиция “. Добро утро и цветущ празник!  

Добро утро. Честит празник на всички празнуващи, въпреки че празникът през днешния ден да е малко по-мрачен от събитията, които се случиха.  

Да, по този начин е, анулирана е и формалната гала, както видяхме. Трагедия е за всички. Аз стартирам напряко. Искам да ви попитам кои са главните провокации, пред които е изправена българската полиция през днешния ден?  

Предизвикателствата са доста. Както виждате, българската полиция е ангажирана със ужасно доста действия по всички линии. В последно време бяха ангажирани всички служители на реда много с избори, изборния развой, мигрантския напън, знаете и за дейностите, които правим за понижаване на жертвите по пътя. Всички тези дейности са с много необятен обсег и ангажират до висока степен целия полицейски състав.  

Какви са вашите наблюдения, какво е отношението към служителите на реда у нас от страна на жителите?  

Ами дръзвам да настоявам, че полицията в никакъв случай не е се радвала на доста положително отношение  от жителите, само че това е по обясними аргументи, като съществена активност контролната, няма по какъв начин служителят на реда да се радва на уважението на жителите. Разбира се, тук има изключения. Има представителите на обществото, които високо ценят нашата работа и са удовлетворени от нашето наличие и от активността ни като цяло.  

Вие казахте, че постоянно служителите на реда не се радват на почитание от страна на жителите. Обаче няма по какъв начин да не Ви попитам за случилото се в последните часове. Добре, не се радват на почитание, само че това към този момент прераства в нещо доста огромно. Говоря за стрелбата.  

За стрелбата към момента е доста рано да се вършат мнения, каквито и да е до момента в който не се откри тъкмо какво се е случило. Към момента данните са нищожни. Сигурен съм, че ще бъдат предоставени напълно в скоро време и ще имаме изясненост по случая. Но да, мигрантският напън е извънредно висок, това демонстрират и всички данни. И много сили са впрегнати в това начинание да се овладее тази обстановка като цяло. Мисля, че съумяваме, само че нещата към този момент в действителност ескалират много съществено.  

Тази година беше тежка в доста аспекти. Един от тях е, че станахме очевидци на смъртоносни произшествия. Защо, от кое място се пораждат проблемите и има ли пробойна в системата?  

Не, тъкмо противоположното. Данните сочат друго. И тук мога да изтъквам статистическите данни: от началото на годината до 6 ноември тази година починалите по пътищата на България са 429 души, като в съпоставяне със същия интервал за предходната година се регистрират двама починали по-малко. Така че оказа се, че картината предходната година е била много по-плашеща от в този момент или идентична по-скоро. Нещата вървят в вярната посока. Медийното отразяване на всички тези случай оказва може би по този начин по-широк публичен отзив, което пък е позитивно за нас и за нашите дейности. Нагласата на хората е, че те в никакъв случай няма да вземат участие в произшествия и на тях не може да се случи сходно нещо, само че практиката демонстрира, че във всеки един миг всеки може да попадне в такава обстановка, в която да е засегнат или даже и да загине.  

Да, по този начин е. Защото ние си приказваме за статистика, обаче тези 429 души, за които казахте за тази година, в действителност, техните фамилии сигурно не ги интересува статистиката, а по-скоро това, че се случва.  

Разбира се, и ние ще продължаваме да правим тези дейности да завишаваме контрола и с всички сили да противодействаме на всички нарушавания, които са свързани и довеждат до тези трагични произшествия, и няма да се спрем до такава степен. Просто означаваме данните, тъй като непрекъснато се тиражира мнението, че са ескалирали и са извънредно доста случаите, а в действителност, цифрите не демонстрират това.  

Какви са вашите наблюдения - виновен ли българският жител за личната си сигурност на пътя и на тази на останалите?  

Както във всяко общество се следят разнообразни характери, разнообразни видове хора, да, има виновни жители, в действителност има доста виновни участници в придвижването, само че не са малко и тези, които със своите дейности заплашват освен своя живот, а и този на останалите участници в придвижването. Нашите дейности са извънредно ориентирани към тъкмо този вид извършители и водачи. Тези нападателни водачи, тези, които с държанието си демонстрират, че не съблюдават разпоредбите по никакъв метод, към тях е ориентиран главно контролът – пияните, дрогираните на пътя. Докато не изведем всички тези хора от придвижването, няма да престанем да влагаме всички сили и средства да реализираме тази цел.  

Да, мощно се надявам да има и смяна в културата на пътя от страна на жителите.  

Изключително значимо. Това е най-важното. Ако не си променим манталитета, просто протичащото се на пътя е отражение на нашия нрав и на обществото като цяло. Докато не променим всички ние вътре в себе си нашето държание, няма да стигнем до резултат колкото и да завишаваме контрола и каквито и дейности да се подхващат.  

Точно по този начин. Имах един събеседник, с който говорихме и за наказания, само че пък знаем, че доста произшествия са породени от финансово обезпечени хора. Едва ли в случай че те нямат тази просвета и този нрав, за който приказваме, глобите ще ги изплашен.  

Ами тук е нашата роля. И ние с всевъзможни сили търсим разновидността да влияем тъкмо върху тази каста от обществото, която не се преценява с публичните порядки и разпоредбите като цяло.  

В началото на месеца стартира обичайна акция " Зима “, която е ориентирана към сигурността на пешеходците, на водачите на моторните транспортни средства и на пасажерите в колите, и на пасажерите в колите. Какво демонстрират инспекциите досега?  

Традиционната акция демонстрира, че отново още веднъж установяваме много нарушавания. В първата десетдневка в акция " Зима “ контролът е ориентиран към велосипедистите, самостоятелните електрически транспортни средства, които не са за занемаряване, транспортни средства, задвижвани с животинска двигателна сила, дали дават отговор на изискванията, дали имат светлоотразителни детайли, съответните светлини. От началото на годината над 500 нарушавания са открити единствено от водачи на самостоятелни електрически транспортни средства или така наречен " тротинетки “. Много са отговорностите на тези водачи, само че са малко ясни на самите водачи. Нека да знаят разпоредбите за придвижване, да се преценяват с тях. Контролът е ориентиран напълно към тях при започване на акция " Зима “. След това знаете в другите интервали по какъв начин се организира акцията. Засега резултатите са естествени.  

Да, може би е добре да бъдат по-информирани тъкмо водачите на тези електрически тротинетки, за които приказваме, тъй като те въпреки всичко са нови участници в придвижването.  

Ами тук отново стигаме до отговорността на обществото и по-конкретно на родителите. Малко знае се очевидно измежду хората и измежду родителите, че лица ненавършили 14 години нямат място на пътя с такива транспортни средства, а всички сме очевидци на това по какъв начин всички купуват безусловно безсистемно такива транспортни средства, дават ги на децата си, те се движат по улиците.  

Така е, да, виждаме доста деца, които карат.  

Точно по този начин. Преди няколко години бяха въведени много правила, които контролират придвижването на тези транспортни средства, само че те очевидно не са известни на хората. Така че контролът е ориентиран към това в първите 10 дни, надяваме се го научат, само че обвързване на всички водачи е да знаят тези правила и да се преценяват с тях, като отново задачата е обезпечаване на сигурността. Много държа да се знае, че " Пътна полиция “ няма предпочитание да събира санкции, нашето предпочитание е да няма ранени и починали на пътя. Това е нашата съществена цел.  

Разбира се, това е най-важното. Какви са желанията на служителите на реда у нас? Какво им е нужно за възстановяване на качеството на работа и възстановяване на изискванията на труд от ваша позиция?  

Желанията са разнообразни като цяло, само че мога да настоявам, че оборудването на служителите на реда е на положително равнище, само че постоянно може и да е по-добро. Конкретно не мога да посоча от какво има потребност самостоятелно всеки служител на реда, само че стремим да осигуряваме всичко, което е належащо, с цел да могат да извършват напълно умерено своите ежедневни отговорности.  

Какво съветвате всички младежи, които желаят да поемат по пътя на служителите на реда и които желаят да учат за тази специалност?  

Че в случай че не го усещат като някакво предопределение и да го припознаят като собствен път, няма да стане това. Полицейската работа би трябвало да се припознае като нещо по-възвишено. Не можеш да си служител на реда и да работиш за едната заплата. Не е задоволително, би трябвало да го носиш в себе си.  

Точно тъй като казахте, че би трябвало да се усеща като предопределение тази специалност, какво би трябвало да имат бъдещите служители на реда? Някои съществени качества?  

Качествата са доста. За да си добър служител на реда, качествата са извънредно доста. Трябва да си половин правист, половин психолог, професионален водач и редици други качества и от всички по доста, знания в доста области, широкоскроена персона, спокойна, темпераментна.  

Надяваме се всички, които желаят да поемат по този път, да го чуят. И с цел да приключим този диалог желая да ви попитам какво ще пожелаете на сътрудниците си във връзка днешния празник?  

Нека да бъдат здрави. Нашата специалност е високорискова, да не подценяват обстановката в никакъв случай, да не се подават на рутината, да бъдат постоянно нащрек и да се радват на околните си. Това е най-важното.  

Ние също им го пожелаваме - както на тях, по този начин и на вас. И ви благодаря за отделеното време.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР