Гл. ас. д-р Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във

...
Гл. ас. д-р Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във
Коментари Харесай

Христо Орманджиев: Няма предпоставки за конституционна криза

Гл. ас. доктор Христо Орманджиев, учител по Конституционно право във ВТУ в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Депутатите избраха ръководител на Народното събрание. Рая Назарян се качи на най-високата естрада. Избегна ли страната ни нова конституционна рецесия? 

Здравейте, г-жо Пелова, на вас и на вашите слушатели.

Г-н Орманджиев, сутринта Бойко Борисов предизвести, че в случай че не бъде определен ръководител на Народното събрание ще настъпи конституционна рецесия и на избори няма да можем да идем. Обаче, Рая Назарян, както споделих, бе определена за ръководител на Народното събрание. Избегнахме ли съгласно вас конституционна рецесия?

Може да се каже, че с това решение на Народното събрание за избор на ръководител се отпушват, казано бих споделил на народному,  опцията за активността на Народното събрание и се дава опция то да проработи обикновено.

Както виждаме към този момент има структуриране на парламентарните групи, а това е съображение да се стартира конституционната процедура по член 99, алинея 1 от Конституцията, т.е., президента да може да започва консултациите с парламентарните групи. Това най-вероятно ще стане съгласно мен скоро.

Колко скоро, в какъв период да ги чакаме?

Няма период. Конституцията не слага период по кое време би трябвало да стартират консултациите с парламентарните групи, само че при тяхното образуване към този момент, т.е. вписването им в регистъра на Народното събрание, структурирането им като бройка и като председателство на съответната парламентарна група, това към този момент дава опция президентът да стартира тази процедура, която е в основата на съставяне вероятно на бъдещо държавно управление.

Евентуално казвате, да, по този начин е. Виждаме в последно време президентът работи много бързичко, само че пък видяхме и през вчерашния ден, когато нямаше слово на първото съвещание на 50-ото Народно заседание, което също беше показателно. Сега, процедурите, които следват по Конституцията, и вие казахте връчване на проучвателните мандати. Кои обаче фактори, господин Орманджиев, могат да бъдат причина още веднъж за конституционна рецесия от тук нататък?

Аз не мога да кажа, че има причина за конституционна рецесия, Конституцията е изцяло експлицитна в нормата на член 99, без значение, че тя беше променена 2023 година декември. При всички положения би трябвало да има връчване на първи изследователски мандат, след несъмнено, консултациите на парламентарната група, която има максимален брой членове, точно на парламентарната група на ГЕРБ. Тоест, те ще са носители на първия изследователски мандат и тяхна ще бъде отговорността да създадат опит да образуват държавно управление. Сега, заявките са ясни дотолкоз, доколкото те са сигурни, че най-малко все още " ИТН " (ИТН) няма да поддържат тази самодейност. Но въпреки всичко да не бързаме, тъй като българският политически живот е непостоянен и всичко може да се случи. Но аз си мисля, че доста е твърдо това заявление и най-вероятно то ще се съблюдава. При всички случаи, в случай че в 7-дневен период това не може да стане, наред ще бъде втората парламентарна група по бройка, това е парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС). И там, в случай че не се получи, то президентът има право да връчи на която и да е парламентарна група от всички 7 в Народното събрание третия изследователски мандат, който несъмнено е финалният и след него, в случай че се получи по този начин, както декларират Има Такъв Народ, т.е. те ще желаят да показват едно експертно държавно управление.

Между другото всяко държавно управление би трябвало да е експертно. Нали в този момент го назовават експертно, само че не може в държавното управление да има политически лица и те да не бъдат специалисти. Ясно е, че има политически миг във образуването му, най-малкото поради на обстоятелството, че то се излъчва от Народното събрание. И към този момент при третия мандат, в случай че това не може да се случи, към този момент ще бъдем в хипотезата още веднъж на назначение на служебно държавно управление от страна на президента.

Да, както знаем, шестите ремонти на Конституцията са към този момент факт, обаче този главен закон на нашата страна още веднъж постоянно е спряган. Днес от Има Такъв Народ знаем, че дадоха рамо на ГЕРБ и поради тях Рая Назарян бе определена за ръководител на Народното събрание. Вие припомнихте  какви поръчки даде водачът на партията Има Такъв Народ  Слави Трифонов. Той сподели, че Има Такъв Народ няма да поддържат държавно управление с първия и втория мандат. Повтори го и през днешния ден още веднъж, че в случай че партиите не желаят избори, ще поддържат експертно държавно управление с мандат на Има Такъв Народ. Интересна е апропо тяхната предизборна стратегия и първата им точка в нея, направих си труда през днешния ден да погледна, а точно те споделят защо ще се борят в 50-ото Народно заседание. На първо място те споделят, че: “Ще търсят болшинство за корекция на нездравословните промени от сглобката в Конституцията ". Г-н Орманджиев, шестата корекция на Конституцията стана факт, тържественото трето четене мина със 165 гласа. Има ли възможност съгласно вас, главният закон да се трансформира в съществена тематика още веднъж?

Възможно е това да стане, само че въпреки всичко би трябвало да се има поради, че сега сме в обстановка, в която следва изговаряне по последните конституционни промени. Не може да се каже по кое време ще стане това изговаряне, то зависи от Конституционния съд. В Закона за Конституционния съд има двумесечен период, който е за изговаряне, само че това е от момента, в който са събрани всички доказателства. В момента Конституционният съд набира и правни мнения от адвокати във връзка на конституционните каузи. Образувани са две конституционни каузи във връзка на поправките, те са обединени в едно, т.е., оборване от страна на президента и оборване от страна на “Възраждане ". Като оспорването от страна на “Възраждане " е цялостно, във връзка с всички промени на всички параграфи. Така че доста е значимо, съгласно мен това не може да стане незабавно, да се изчака въпреки всичко произнасянето във връзка с Конституционния съд по тези каузи, които са пред него и това обединено дело в действителност. И тогава съгласно мен, в случай че решат  депутатите и в случай че има съответното болшинство, могат да стигнат до сходно решение, макар, че се изисква доста болшинство и това следва да се има поради.

Следва да се изчака решението, защото допустимо е да бъдат оповестени за противоконституционни някои текстове, споделям допустимо е, защото не мога да предсказвам едно бъдещо решение на Конституционния съд. И тогава ще имаме връщане в предишно състояние, т.е. миналата редакция ще остане на Конституцията. Така че всичко зависи от произнасянето на Конституционния съд. А другояче Конституционният съд, в действителност Конституцията не е нещо, което не може да се трансформира, само че би трябвало да се трансформира деликатно и това нещо би трябвало да се разисква много време.

Внимателно, тъй като това е така наречен “Наръчник за разпоредбите на нашата страна ", нали по този начин, господин Орманджиев?

Да тъкмо по този начин. Така е.

Кои съгласно вас обаче точки търпят съществени промени, ваш взор и прочит на нещата?

Това доста мъчно може да се разяснява, само че при всички положения въпросът със служебното държавно управление е сериозна тематика, която би трябвало да се разиска. Неприкосновеността на действието на Народното събрание, с това, че може да се лимитират пълномощия на служебното държавно управление с обособен закон, в случай, че той има ясна конституционна формулировка. Така че считам, че това са едни от въпросите над които ще има много съществени разисквания. Пак споделям, мъчно е да се пророкува какво ще бъде решението на Конституционния съд, въпреки всичко това си остава на вниманието на конституционните съдии, които би трябвало да се произнесат по тези въпроси.

В какъв времеви период може би очаквате това да се случи, или може да се удължи дълго във времето?

Очаквам откакто се съберат тези мнения, макар че срокът за тяхното показване изтече, само че Конституционният съд е задоволително толерантен и това не е неприятно, с цел да може да събере задоволително мнения. След това, считам, че ще се произнесе Конституционният съд, мисля, че няма да е още дълго време, т.е. допускам, отново споделям, че може би до месец, или до края на юли, само че това е може виждане, несъмнено. Аз не мога да кажа, това въпреки всичко ще го реши Конституционният съд.

Добрата вест обаче е, че през днешния ден с този развой, който беше осъществен с избора на ръководител и заместник-председатели на Народното събрание, се отпуши работата на народните представители и всичко е в техните ръце.

Безспорно, това е значимо за бъдещото развиване на конституционната процедура по връчването на мандатите. Защото без ръководител, което е първата активност по конституиране на Народното събрание, това не може да се случи и процедурата по 99 от Конституцията не може да бъде задвижена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР