ГКПП Кайнарджа - Липница няма да е последният граничен пункт,

...
ГКПП Кайнарджа - Липница няма да е последният граничен пункт,
Коментари Харесай

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

Граничен контролно-пропусквателен пункт Кайнарджа - Липница няма да е последният граничен пункт, който ще открием дружно . Това разгласи министър председателят Бойко Борисов при взаимното разкриване на граничния пунк с румънския си сътрудник Михай Тудосе. С отварянето на пункта се извършва българо-румънско съглашение от 2012 година

Според Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да ползват взаимен надзор на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и транспортни средства да бъдат спирани единствено един път за инспекция при влизане и излизане.
От 2007 година е в действие и междуправителствено съглашение на България и Румъния за взаимен надзор за прекосяване на границата .



По силата на Споразумението и в сходство с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи .

Премиерът Бойко Борисов и румънският му сътрудник Михай Тудосе откриха новия Граничен контролно-пропусквателен пункт Кайнарджа-Липница на българо-румънската граница. На събитието участва и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Отварянето на граничния пункт бе заложено още през 2003 г ., когато държавното управление на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари.

Вече е построен и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за трансгранично струдничество 2007 - 2013. Общата стойност на плана надвишава 6 млн. евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР