Гинка Върбакова е склонна държавата да има участие в сделката

...
Гинка Върбакова е склонна държавата да има участие в сделката
Коментари Харесай

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ

Гинка Върбакова е склонна страната да има присъединяване в договорката за продажбата на ЧЕЗ . Това разгласи бизнесдамата от Пазарджик след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет тази заран.

" Ако това ще успокои крайните консуматори, да, склонна съм страната да има присъединяване в договорката, склонна съм да трансферира контракта си , стига продавачът да е склонен ", увери още собственичка на " Инерком България " - сдружението, което купува активите на ЧЕЗ в България. " Заминавам като представител на моите компании, с цел да срещна продавача с ситуацията и да повеждам диалози по контракта, който имаме ", добави тя.

" Финансирането е изцяло обществено. Става дума за финансиране от интернационалните банки , които ще поддържат договорката дружно с наше присъединяване. Няма присъединяване на български банки във финансирането ", увери бизнесдамата.

 БГНЕС

" Обсъдихме ситуацията, която се сътвори със сключването на нашата договорка и терзанията, които показват всички . Водихме диалози за това, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката , която сключваме и върху компанията, която ще придобием ", съобщи Върбакова.

" Премиерът пожела цялостен надзор, с цел да може да бъде обезпечена сигурността на крайните консуматори. Това са към този момент диалози, които ще водим с продавача ", посочи още тя.

 
На срещата при Борисов участваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев . Пред публицистите пък Гинка Върбакова посочи, че се срещнала с премиера Борисов точно тази заран .  
 
Владислав Горанов сподели, че диалозите са на прекомерно прелиминарен стадий . " Държавата има опцията през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в сходна договорка. Тук приказваме за една договорка подготвяна отвън страната сред частни субекти и сме в деликатна обстановка ", съобщи финансовият министър.

В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете известени, увери медиите Горанов за бъдещите дейности на държавното управление.
 
 БГНЕС

Днес следва Комисията по енергетика взаимно с Комисията за надзор над службите за сигурност да изслушат всички страни по договорката за ЧЕЗ. Депутатите ще изслушат информацията от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране, Комисията за финансов контрол, Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, Държавната организация „ Национална сигурност “ и Държавната организация „ Разузнаване “ по отношение на покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България.
 
На съвещанието на двете комисии е поканена и собственичката на компанията покупател „ Интерком ” Гинка Върбакова . От ГЕРБ оповестиха, че е поканен и представител на администрацията на президента.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР