Гилдията на авторите в Съединените щати заведе колективен иск срещу

...
Гилдията на авторите в Съединените щати заведе колективен иск срещу
Коментари Харесай

Гилдията на авторите в САЩ заведе дело срещу OpenAI

Гилдията на създателите в Съединените щати заведе групов иск против OpenAI на 19 септември поради хипотетична корист със предпазени с авторски права материали при образованието на своите модели с изкуствен интелект (ИИ). Според правосъдните документи най-старата и най-голямата професионална организация на писатели в Съединени американски щати работи според Закона за авторското право и търси „ да получи обезщетение за очевидното, извънредно нездравословно и непозволено “ потребление на регистрирани и предпазени от този закон писмени творби от художествената литература.

Твърди се още, че текстовете са били копирани всеобщо и без позволение или допитване до създателите, след което са били въвеждани в огромни езикови модели (LLM):

„ Тези логаритми са в основата на голямото комерсиално дружество, ръководено от ответниците. А в основата на тези логаритми е систематичната всеобща кражба на интелектуална благосъстоятелност. “

Гилдията на създателите съобщи, че съставлява група от професионални създатели на художествена литература, чиито „ произведения са плод на техните лични мозъци и тяхното креативно документално изложение, затова, защото техният занаят произтича от тези креативен творби, LLM заплашват опцията на писателите да изкарват прехраната си “. Предполага се, че моделите с изкуствен интелект може и да са били подготвени посредством творби, които са публично притежание, или от OpenAI може да са платили лицензионна такса за потреблението на онази част от тях, които са предпазени от Закона за авторските права:

„ Това, което ответниците не са могли да реализират обаче, е изцяло да избегнат Закона за авторското право, при задвижването на доходоносното си комерсиално начинание, употребявайки всички данни и информация от относително нови книги, до които са могли да се докопат без нужното позволение. “

На 11 септември Гилдията на създателите разгласява публикация в X за това по какъв начин писателите могат да защитят работата си от потреблението ѝ за образование на ИИ.

Настоящият правосъден иск, насочен от Гилдията на създателите, следва други две сходни каузи, заведени по-рано против Meta и OpenAI и техните съответни ИИ-модели, употребяващи предпазени с авторски права материали в образованието им. Обвиненията против двете компании бяха повдигнати през юли от американската комедийна актриса и писателка Сара Силвърман и двама нейни сътрудници. Meta и OpenAI желаеха от съда да отхвърли исковете.

През август Службата за отбрана на авторските права в Съединени американски щати стартира допитване по отношение на технологиите с изкуствен интелект, търсейки обществен коментар и мнения по тематики, свързани със основаването на наличие посредством генеративни ИИ-модели и по какъв начин би трябвало то да бъде третирано от управляващите, когато имитира нещо, което към този момент е основано от човек. Малко преди този момент американският областен арбитър Берил Хауъл постанови, че творби на изкуството, основани напълно от генеративни принадлежности с изкуствен интелект, не дават отговор на изискванията за отбрана на авторски права.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР