Гилбърт Маккол е новият председател на Борда на директорите на

...
Гилбърт Маккол е новият председател на Борда на директорите на
Коментари Харесай

Гилбърт Маккол: Зеленият бизнес ще бъде задължителна концепция за компаниите

Гилбърт Маккол е новият ръководител на Борда на шефовете на Британско-българската бизнес асоциация (БББА). Той живее в България от 1999 година, работейки като съучастник в KPMG в България до пенсионирането си преди 5 години. В KPMG той дава отговор за бизнеслиниите " Одит ", " Управление на риска " и в ръководството на риска, консултациии дю дилиджънс по отношение на вложения в страната и по отношение на придобивания на компании. Преди да пристигна в България, той е работил като съучастник в бизнес линията " Одит " на KPMG UK. Каква е обстановката с цените на горивата и електричеството във Англия сега и по какъв начин се вземат решение проблемите?
Естествено има прилики с останалите страни на континента. Англия също страда от покачващите се цени на електричеството поради зависимостите си от природния газ. Една от разликите с България е, че британците не сме толкоз подвластни от въглищата. Спомням си детството ми в родния ми град Глазгоу, където имаше в действителност доста смог поради въглищните централи, само че това стартира да се трансформира фрапантно през 80-те години освен при нас, а в цялата страна.

Ако се върнем назад на цената на тока, един от главните проблеми, които има Англия през последните 10 години, е, че няма задоволително запаси на газ. Като това стартира доста да се усеща след предходната студена зима. Ако не се неистина, 85% от централното отопление на семействата на острова зависи от газ. Друг фактор е, че поради контролираните цени за семействата доста от доставчиците страдат и не могат да заплащат разноските си- има данни най-малко за 20, които са в предфалитно положение. Като цяло обстановката е сложна и английският пазар си има своите специфики, които го вършат по-нестабилен.
Има ли сходни проблеми в други браншове - някой медии като Financial Times писаха, че няма кой да обработва свинското месо и за задачата то се праща на континента, след което се връща?
Със сигурност има усложнения в някои от секторите и във веригите за доставки. Преди седмици доста известен беше казусът с дефицита на гориво, само че това на мен ми се видя много пресилено в медиите. Целият звук провокира суматоха, макар че на доста места действителен проблем нямаше- добър образец за това бяха опашките в Лондон пред бензиностанциите. Самият аз бях в Лондон и всичко ми се стори наред. Като че ли суматохата на хората надделяваше. Едни от потърпевшите браншове са селското стопанство и производството на храни, които са обичайно ниско платени. Но и там считам, че имаше прекалено много суматоха. Наскоро се разчу въпросът с водачите, като изказванията, че липсват към 100 хиляди водачи на национално равнище сигурно не е проблем занапред, а се е наслагвал с години. Тиражира се, че междинната възраст на водачите в страната е 55, като това не звучи изключително стабилно. Но си мисля, че хората просто не са привлечени от този тип работа, като тук роля изигра и пандемията от коронавирус. Тиражират се цифри от сорта на 25 хиляди водачи, които са напуснали страната след Брекзит, само че е мъчно да се съди дали пандемията е отговорна, или съответно Брекзит.
Автор: Цветелина Белутова Реклама Как се промени обстановката с английския бизнес в България и българския бизнес във Англия след Брекзит?
Самото напредване на артикули и хора сред двете страни не е толкоз комплицирано, само че това, което сигурно усложнява нещата е увеличаващата се администрация (напр. генезис на стоките). Не са малко измененията от януари тази година по отношение на Европейски Съюз, само че мисля, че много от фирмите въпреки всичко съумяват да се оправят сполучливо към този момент. Проблемът е за дребните и междинните компании, които изпитват компликации поради някои от новите регулации.

Износът към Европейски Съюз от UK беше много намалял при започване на годината като това може би е проблем, само че обратното- вносът на артикули от Европейски Съюз към UK e общо взето на равнищата от преди Брекзит. В последна сметка проблемите съществуват единствено от страна на износа от Англия и съгласно мен това се случва поради екстра-бюрокрацията.
Неотдавна организирахте конференцията Green business is Great. Каква беше задачата и постигнахте ли я?
Искахме събитието да се съчетае като времева рамка с COP26, а и получихме поддръжката за това от британското посолство тук и българското в Лондон. Зеленият бизнес до някаква степен към този момент ще има решителна роля в обществото и ще бъде наложителна идея за фирмите. Пътят, по който вървим, допуска, че след няколко десетилетия да вземем за пример ще се употребяват единствено електрически коли, а това е немалка разлика, която ще претърпи пазарът. Това ще бъде предизвикателство и за водачите, и за електропроизводството.

За нас е значимо да можем да оказваме помощ в другите браншове и да имаме визия по какъв начин те се развиват. Не единствено на доктрина, само че и да участваме в процеса.
Реклама Каква съгласно вас е ролята на финансовия бранш в зеленото бъдеще и по какъв начин той реагира на измененията?
Това, което виждам, е несъмнено повече регулации в последните години. Според мен зелените отчети ще играят огромна роля в бъдещето като част от докладите и инспекторите ще би трябвало да проучват от ден на ден нови параметри и стандарти. Това ще докара до по-голяма роля на финансовите услуги и банките.
Може ли да се направи паралел сред зеленото развиване на България и това на Англия?
Мисля, че генерално двете страни се пробват да вървят в една посока. България прави вложения, само че първоначално проекти с такива мащаби се осъществят с помощ от държавното управление, което би трябвало да играе ролята на стимулатор. В началото постоянно има потребност от помощ, като добър паралел може да се направи с вятърната сила, която сега има доста невисок дял в енергийния микс на страната. Във Англия тя е към 20%, изключително в северната част- само че островната страна има и географски преимущества, тъй като е много прохладно. Така че в този смисъл Англия е по-напред, само че и там се срещат компликации - ВЕИ секторът постоянно си подвластен от климата.
Какво мислите за цените на природния газ напоследък и по какъв начин може двете страни могат да станат по-независими?
Газът е изкопаемо гориво, само че ще остане в енергийния микс на страните по-дълго. Разбира се нужна е диверсификация на доставките. Генерално мисля, че фактът, че България има нуклеарна сила, е добра база за по-нататъшно развиване. България също има много капацитет за слънчева сила, която може да се развие, както и Водноелектрическа централа комплексите. И в двете страни те играят роля, изключително в регулирането на пазара. Важно е да има комбинативност и взор напред.
Споменахте нуклеарната енергетика. Какво е бъдещето й съгласно вас?
Във Англия има план за градеж на такава мощ и сигурно се гледа в тази посока. Тук се разграничаваме малко от някои други европейски страни, които или отрязват опцията за нуклеарна енергетика, или имат сериозен интерес като Франция. Китай също демонстрира ангажираност по тематиката напоследък, което приказва че този пазар се развива и отвън Европа. Проблемът с нуклеарните планове остава значително в цената, която би трябвало да се заплати. Очевидно е по-добре от въглищата в дълготраен проект, само че си има и основни опасности.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Предприемач 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Предприемач 3 Интервю Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР