Гигантските чадъри, плаващите кейове, опакованият Райхстаг. Това са част от

...
Гигантските чадъри, плаващите кейове, опакованият Райхстаг. Това са част от
Коментари Харесай

Как изкуството на Кристо и Жан-Клод се появи в стар техникум по текстил

Гигантските чадъри, плаващите кейове, опакованият Райхстаг. Това са част от сбъднатите фантазии на артистичната двойка Кристо и Жан-Клод. В родното на Кристо Габрово към този момент има нов център за изкуство. Той ще въодушевява модерни актьори да мечтаят също толкоз самоуверено.

Като дете кураторката Маргарита Доровска се среща с един знаменит актьор. Във вестник на родителите си тя вижда фотография на пакетирания от него и брачната половинка му Райхстаг в Берлин. В кадър е и самият създател, който виси на въжета от постройката.

„ Помислих си, че той е нещо като Дейвид Копърфийлд. Стори ми се като вълшебник “, споделя Доровска.

Не става дума за вълшебник или книжовен воин, а за художника Христо Явашев , роден в Габрово и станал прочут като Кристо . Той и партньорката му Жан-Клод прекарват живота си в основаването на огромни артистични планове.

За първия си допир с техните творби Доровска споделя, до момента в който пред конгрес за изкуство в Балчик концепцията, на която се е посветила в този момент.

Това е основаването на Центъра за модерно изкуство Кристо и Жан-Клод в Габрово. Той ще споделя историята на Кристо и Жан-Клод, само че и ще дава пространство за работа на модерни актьори.
 Маргарита Доровска, в този момент съществена фигура в построяването на Център Кристо и Жан-Клод, по време на изложбата „ Кристо и Жан-Клод. Проекти “ през 2017 година Изложбата ще бъде показана и в постройката на Центъра от 6 до 8 октомври.
Идеята за подобен център е на повече от 30 години. Старата постройка на гимназия по текстил, в която той се обитава, към момента не е изцяло приключена.

Въпреки това, от петък до неделя тази седмица (6-8 октомври) Центърът ще отвори порти за публиката. Специалното включва изложения за живота и плановете на Кристо и Жан-Клод, отворени студиа, артистични съоръжения и прожекции.
Учебник по смели фантазии
На 13 юни 1935 година се раждат Кристо и Жан-Клод - той в Габрово, тя - в Казабланка. Пътищата им се пресичат в Париж години по-късно, откакто през 1956 година Кристо напуща социалистическа България през Прага и Виена.

и стартират да работят по краткотрайни художествени планове, в които употребяват метода на пакетирането. Предмети на намесата им стават както пишещата машина и телефонът, по този начин и огромни естествени обекти, здания и инфраструктурни уреди.
 Кристо и Жан-Клод следят пакетирания Райхстаг през 1995 година
Кристо и Жан-Клод заживяват в Ню Йорк, Съединени американски щати. Тя умира през 2009 година ,

„ Историята им е извънредно вдъхновяваща “, споделя за Свободна Европа Маргарита Доровска. „ Виждаме по какъв начин Кристо първо основава обекти в студиото си, след това те нахлуват в открити пространства. Как с всеки техен план концепциите им стават все по-смели и ловко изпълнени. “

на Кристо и Жан-Клод са опакованият мост Пон Ньоф в Париж (1975–1985), опакованият Райхстаг (1972-1995), Портите в Сентръл парк , Ню Йорк (1979–2005), Лондонската Мастаба (2016-18), направена от петролни варели, и други Върху плана си за Райхстага двамата работят близо 25 години, с цел да получат единодушието на управляващите.

Доровска напомня и Бягащата ограда в Калифорния (1972-76), поради която Кристо и Жан-Клод прекарват три години в увещание на локалните фермери да разрешат земите им да станат част от плана.
 Опакованата Триумфална арка в Париж през 2021 година Този план е приключен след гибелта и на двамата актьори.
„ Както самите актьори споделят,. Те са действителността “, прибавя Доровска.
Текстилът, Габрово и Кристо
Христо Явашев е роден и израснал в Габрово. През 1926 година татко му идва в града, притеглен от разрастващата се промишленост, и стартира да ръководи текстилна фабрика.

Кристо прекарва детството си измежду платове и варели с химични съединения за обработка. Тези предмети след това стават главен материал в неговото творчество.

„ Връзката сред Габрово, текстила и Христо е извънредно забавна. Тя ни води до текстилния колеж, основан през 1940-те, с цел да обслужва текстилната промишленост на града “, споделя Доровска, която до тази година беше в града.

Именно поради тази връзка се обитава в постройката на гимназията, издигната през 60-те години.
 Старият колеж по текстил в Габрово става дом на Център Кристо и Жан-Клод. Идеята за Центъра
В началото на 90-те години, съвсем незабавно след края на тоталитарния режим в България, поражда концепцията за непрекъсната галерия в Габрово, която да споделя за плановете на Кристо и Жан-Клод. Предложението се появява в локалния вестник „ 100 новини “, където написа: „ Ако [Кристо] е космополит, тъй като геният няма татковина, ние, габровци, сме длъжни да не забравяме за него. “

Впоследствие концепцията прераства в по-мащабната идея за център за модерно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод.

„ През годините са направени доста старания, с цел да се движи тази самодейност напред, само че интензивно започнахме да работим едвам в последните 3-4 години “, споделя Доровска.

Идеята е Центърът да показва освен изкуството на Кристо и Жан-Клод, само че и техния метод на работа, с цел да въодушевява други актьори. Да бъде пространство освен за проявление, само че и за правене на изкуство.

По думите на Доровска до момента цяло Габрово се е присъединило в почистването на постройката, в работата по обезопасяването ѝ и възобновяване на електрическите съоръжения. Макар че има още работа, в Центъра към този момент работят първите ателиета на художници, открити са и няколко статуи в пространството към постройката.
Какво се възнамерява
В отвореното събитие от 6 до 8 октомври посетителите ще могат да видят изложбите „ Кристо и Жан-Клод. Проекти “ и „ Роден в Габрово “, показани за пръв път през 2017 година
 Кадър от изложбата „ Роден в Габрово “ от 2017 година, основана от журналистката и изследователка на Кристо и Жан-Клод Евгения Атанасова-Тенева и Музея на хумора и сатирата.
Първата показва работата на артистите с подписани от тях постери, дарени на общината, а втората наблюдава историята на семейство Явашеви в Габрово и първите стъпки на Кристо в изкуството.

Ще има отворени ателиета с актьори, прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод, детска работилница за разработване на умалена Мастаба от тенекиени кутии, както и диджей сетове. „ Имаме и самата постройка на учебното заведение, която хората могат да прегледат, с нейните любопитни образователни материали и принадлежности “, прибавя Доровска.

В началото на 2024 година се чака да бъде разгласен архитектурен конкурс за реновирането на постройката. Докато работата по нея не завърши, тя ще бъде отваряна единствено когато има проведени събития.
 Доровска на представянето на изложбата „ Кристо и Жан-Клод. Проекти “ в изложба „ Кредо бонум “ в София. До нея е схема на Мастабата в Абу Даби - тогава още неосъществен план на артистите.
За да бъде Центърът изцяло приключен, той има потребност от още средства и сътрудници, които припознават интернационалната му значителност. Както Кристо и Жан-Клод години наред убеждават управляващите в цената на плановете си, с цел да могат да ги осъществят, по този начин Доровска и сътрудниците ѝ се борят за поддръжката на институциите.
„ Кристо е на целия свят “
През 2015 година избродира обичайната българска шевица с надпис „ Christo е наш “. Произведението ѝ сложи въпроса за отношението на българите към актьора. „ Патриотичният “ опит той да бъде притежаван не подхожда на свободата и космополитизма в творчеството на Кристо и Жан-Клод.

По думите на Доровска доста хора незабавно схващат капацитета на Центъра и са подготвени да го поддържат, други се съмняват дали подобен план е вероятен в България. Трети замълчават или се пробват да попречат, само че с времето поддръжката пораства. Инициативата е отворена за всякаква помощ от публиката си - с дарения, материали, услуги и експертиза.

„ Кристо явно не е наш, Кристо е на целия свят “, споделя Доровска. „ Въпросът е можем ли да се освободим от предразсъдъците, да оставим скептицизма и да поддържаме връзка с изкуството на Кристо и Жан-Клод. “

Затова и задачата на Център Кристо и Жан-Клод в Габрово е оптимално да приближи публиката към плановете на двамата актьори. А оттова и към актуалното изкуство като цяло.
Монументално. Проектите на Кристо, които постоянно ще помним
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР