Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония

...
Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония
Коментари Харесай

Праисторически плъх с човешки размери е бродил из Амазония преди 10 милиона години

Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония в праисторически времена, написа в. " Дейли остарял " , базирайки се на обява в сп. " Байолъджи летърс ".

" Блатното страшилище " е достигало на дължина до 1,5 метра, отбелязва изданието.

С внушителните си размери създанието е било един от най-едрите гризачи, бродили в миналото из Южна Америка. Характерни за представителите на типа, наименуван Neopiblema acreensis, са били едрите закривени резци, с които са гризали ядки и плячка.

Специалисти от университета Санта Мария са разкрили два извънредно добре непокътнати черепа в западната част на Амазония в Бразилия. Находката свидетелства, че макар внушителните се размери, античният гризач е имал дребен мозък.

" Представителите на типа са достигали на дължина до 1,5 метра. Приблизителното им тегло от 80 кг надвишава това на капибара - най-едрите живи гризачи, което е към 60 кг "
, споделя ръководителят на проучването Жозе Ферейра.

Древните създания от типа Neopiblema acreensis са изчезнали сродници на чинчилите и пакараните. Праисторическите гризачи са обитавали блатисти местности в Амазония преди към 10 милиона години. Заради внушителните си размери те рядко са ставали плячка за хищници. Заплаха за тях евентуално са били едри крокодили, които са употребявали тактика на " изчакване " и са нападали, когато гризачът е прекосявал близо край тях.

Най-едрите гризачи, обитавали в миналото Земята, са спадали към изчезналия тип Josephoartigasia monesi. Създанията с тегло, достигащо 1000 кг, са били близки сродници на морските свинчета и са живели в Южна Америка преди към три милиона години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР