Гигантска статуя на Буда беше открита в събота в дзен

...
Гигантска статуя на Буда беше открита в събота в дзен
Коментари Харесай

Откриха статуя на Буда, по-висока от Христос в Рио де Жанейро

Гигантска скулптура на Буда беше открита в събота в дзен будистки манастир в Ибирасу , в северната част на бразилския щат Еспирито Санто, съобщи ТАСС. Според телевизионния канал „ Глобо “ това е най-голямата скулптура на Буда в Бразилия.

Издигането на монумента завърши през октомври 2020 година  През декември същата година статуята беше осветена съгласно будистки ритуал - обред на „ отваряне на очите “. Откриването на гигантската 350-тонна скулптура от стоманобетон в началото беше планувано за април тази година, само че проектите бяха осуетени от коронавирусната пандемия.



Още преди откриването си статуята на Буда стартира да притегля доста хора . От манастира споделят, че всеки уикенд идват към 4000 души, които могат да я видят гратис и когато и да е, оповестяват „ Глобо “ и Българска телеграфна агенция.

Височината на монумента е 35 метра - с 5 метра повече от фамозната скулптура на Христос Спасител в Рио де Жанейро . Макар да е „ визитка на страната “, тя е по-ниска от другите бразилски статуи. Сред тях са 31,5-метрова скулптура на Спасителя, друга строяща се 35-метрова скулптура на Христос, 45-метрова скулптура на Богородица от Фатима, 56-метрова скулптура на Света Рита от Каша.

За най-високия паметник в страната обаче се счита копие на Статуята на Свободата , издигнато на 18 юни 2011 година на паркинга на хипермаркет в град Бара Веля. Появата му е по самодейност на притежателя на комерсиалната верига.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР