Гигантска опашка се образува днес пред сградата на Българската народна

...
Гигантска опашка се образува днес пред сградата на Българската народна
Коментари Харесай

Историческо! БНБ пусна юбилейна монета 150 години от рожден...

Гигантска опашка се образува през днешния ден пред постройката на Българската национална банка, където стартира продажбата на монета, отдадена на 150 години от рождението на българския народен воин Гоце Делчев, съобщи БГНЕС.


Опашката се изви още от ранни зори, часове преди Централната банка да отвори порти и продължи през целия ден. Имаше доста колекционери, както и хора, които за първи път купуват монети, с цел да ги завещаят на децата си.

Гражданите, измежду които доминираха младежи, чакаха да си закупят сребърната монета с номинал от 10 лв.. Това е първата монета, която Българска народна банка пуска тази година. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000.

„ В никакъв случай не е за препродаване, остава, като атрибут. Това би трябвало да остане за поколенията. За него не са правили такова нещо до момента, това е исторически момент”, сподели пред БГНЕС Георги Марков, който чакаше на опашката.

„ Събирам ги, колекционер съм. Не мисля да я продавам, ще я запазя. Доставя ми наслаждение да групирам монети, само че среброто надали е толкоз ценно”, показа Николай.

„ Не съм колекционер, а съм фен. Най-ценното в нея е, че се издава за първи път. Очаквам в бъдеще да се издават още такива монети с бележити българи “, съобщи различен жител.

„ Аз съм колекционер. Колекционирам за четиримата си внуци. Аз сортирам монетите и не натрупвам всички, само че за мен Гоце Делчев е доста светла персона. Досега всички монети, които съм купувала, не са продавани “, сподели Силвяна Стоянова, която беше последна на опашката.

Имаше и хора, които се оплакаха от мудната организация и дребното работещи каси.

„ Не знам за какво пристигнах, мислих, че ще минем. Пътувахме 100 километра от провинцията, а в този момент умряхме от мраз и би трябвало да си тръгнем. Две каси и пускат на по 15 минути двама души. Българска работа, с цел да си продават монетите е с помощта на хора, като мен, а в този момент аз заставам с празни ръце “, сподели яростно различен жител.

Цената на сребърната възпоменателна монета на тематика „ 150 години от рождението на Гоце Делчев “ е 108 лв.. От едната ѝ страна е изобразен портрет на Гоце Делчев. До 19 януари, в това число, най-нетърпеливите и колекционерите могат да закупи до 2 броя монети от Българска народна банка, по-късно ще се продава и без ограничавания в някои банки.


Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, уредник и началник на българското националноосвободително придвижване в Македония и Одринско, останали в рамките на Османската империя след Освобождението на България.

Роден в Кукуш през 1872 година той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а след това във Военното учебно заведение в София (1891), само че поради присъединяване си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 година е преподавател в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце основава канали за прекачване в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския є конгрес (1896) взе участие в изработването на учредителен правилник и устав. Арести, подхванати от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за преподавател в Банско (1896), той способства и за напредъка на образователното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се трансформира в безспорен учредителен и боен началник на ВМОРО и като един от създателите на програмните є документи (1902) оказва уверено въздействие върху нейните идейни правила.

Той има вяра, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е нужна продължителна и всестранна подготовка. Макар да смята за преждевременно решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „ за навсякъде стратегическо въстание “, Гоце се включва в подготовката, само че предлага ограничение на масовостта му.

Сред основните негови заслуги е основаването на чети, които пропагандират и приготвят бъдещото национално въстание и се готвят за негови съществени ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обграждане и умира в стълкновение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното придвижване.

България тачи паметта на Гоце Делчев и през днешния ден името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, учебни заведения, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове. /БГНЕС
Свързани вести Опашки пред Българска народна банка за юбилейната монета "150 година от рождението на Панайот Пипков "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР