Гигантска бяло-червена мартеница краси Искърското дефиле. Тя беше спусната днес

...
Гигантска бяло-червена мартеница краси Искърското дефиле. Тя беше спусната днес
Коментари Харесай

Гигантска мартеница краси Искърското дефиле /снимки+видео/

Гигантска бяло-червена мартеница краси Искърското дефиле. Тя беше спусната през днешния ден от скалите над село Гара Лакатник. Инициативата се осъществя за седма поредна година.
Инициатори са алпинистите от локалния отряд на Планинската избавителна работа и група запалянковци от локалното читалище.
Две села се сплотяват в поддържането на тази традиция – Гара Лакатник и Миланово.
„ Първата година гигантската мартеница се шиеше от вуйна Данче, само че от четири години насам тя се създава от винил. Ширината ѝ е четири метра, а дължината – 30 метра “, изясни Цанка Цветкова от локалното читалище.
„ Не е елементарно да я спуснем тази мартеница, тъй като тя въпреки всичко тежи 70 кг, настрана от това имаме и алпийско съоръжение, което би трябвало да изнесем, по тази причина подхождаме по същия метод, по който спасяваме и човек “, сподели Лъчезар Вунчев, шеф на отряд „ Лакатник “ на Планинската избавителна работа.
Той разяснява, че се изисква избрана подготовка преди нейното втурване от скалата. „ След като бъде закъчена горе, трима души ще се спуснат малко по малко надолу, до момента в който тя бъде разгъната изцяло “, сподели още Лъчезар Вунчев.
Платното се фиксира през един метър, с цел да може да устои напразно. 
„ Както е здрава вълната, по този начин всички да имат здраве. Както вретеното върти времето, по този начин и животът на хората да се върти “, пожелава Драга.
Мартеницата ще остане върху скалите в идващите две седмици.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР