Гигантизмът е в гените на китовете, установи проучване на бразилски

...
Гигантизмът е в гените на китовете, установи проучване на бразилски
Коментари Харесай

Гигантизмът е в гените на китовете


Гигантизмът е в гените на китовете, откри изследване на бразилски учени, представено от Българска телеграфна агенция. 

Синият кит е най-голямото известно творение на Земята, надминаващо даже най-едрите динозаври. Как обаче тези превъзходни морски бозайници са станали толкоз големи? 

Ново изследване изследва генетичните основи на гигантизма при китовете и разпознава четири гена, които, наподобява, са изиграли решаваща роля.

Според учените те са помогнали за огромните размери на тези морски бозайници, само че също и за намаляването на обвързваните с това неподходящи последствия, измежду които по-висок риск от рак и по-ниски репродуктивни качества.

Китоподобните - тип морски бозайници, включваща китовете, делфини и морски прасета, еволюира преди към 50 милиона години от малко наподобяващи вълци предшественици, принадлежали към група бозайници, наречена чифтокопитни, от която са част днешните крави, свине, овце и доста други.

" Размерът на тялото е комплициран резултат от доста гени, физически и екологични процеси ", споделя генетикът Мариана Нери от Базилския държавен университет в Кампинас, съавтор на проучването. То е оповестено в изданието " Сайънтифик рипортс ". 

" Нашите резултати са измежду първите, които изследват гигантизъм при китоподобните от молекулярна позиция ".

Проучването е фокусирано върху седем типа кита, чиято дължина надвишава 10 метра, измежду които са кашалот, наследник, беззъб, ивичест кит. 

След разбор на девет гена, в това число някои свързани с огромния размер на тялото при други бозайници, откривателите откриват, че четири, наподобява, са добити по време на еволюцията на огромните китове.

" Гигантизмът в сегашната линия на китоподобните е неотдавна, евентуално преди към 5 милиона години. Преди това е имало животни с огромни размери като базилозавъра. Те обаче са били изключения и множеството китоподобни не са надвишавали 10 метра дължина ", сподели водещият създател Фелипе Андре Силва, който работи върху проучването.

" Гигантизмът може да даде някои преимущества като по-нисък късмет да се превърнеш в плячка и по-голям опция да получиш храна, " прибавя той.

Базилозавърът е див звяр, живял преди към 40 милиона години и е най-едрият прочут ранен кит. Родословието на беззъбите китове датира отпреди почти 36 милиона години, като в началото са били със скромни размери.

„ Еволюцията на китоподобните е фантастична история като тези големи и харизматични животни притеглят вниманието на мнозина хора ", споделя Нери. " Освен любознанието, което провокират, тези животните могат да ни научат на доста за еволюционния развой ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР