Гигантът IBM даде красноречив сигнал за ефекта върху пазара на

...
Гигантът IBM даде красноречив сигнал за ефекта върху пазара на
Коментари Харесай

IBM с първи сигнал за трусове на трудовия пазар: Компанията заменя хиляди с изкуствен интелект

Гигантът IBM даде сладкодумен сигнал за резултата върху пазара на труда от внедряването на технологии с изкуствен интелект. Компанията чака да прекрати наемането на чиновници, откакто е пресметнала, че към 7800 работни места могат да бъдат сменени от AI през идващите години. Това стана ясно от думите на основния изпълнителен шеф Арвинд Кришна.

Наемането на чиновници съответно в бек-офис функционалностите, като да вземем за пример човешките запаси, ще бъде прекратено или забавено, сподели Кришна пред Bloomberg. По думите му 30% от позициите, които не включват пряк контакт с клиентите, могат да бъдат сменени от изкуствен интелект и автоматизация в границите на пет години.

Коментарът му идва в миг, в който AI притегля вниманието на хората по целия свят след стартирането на хитовия чатбот ChatGPT на финансираната от Microsoft OpenAI през ноември предходната година. Появата на инструмента отприщи вълна от активизация освен измежду потребителите, само че и измежду останалите софтуерни компании. Конкурентите отпред с Гугъл побързаха да разгласят лични системи за генеративен изкуствен интелект.

Тенденцията форсира още повече навлизането на този вид AI системи във всевъзможни сфери на живота. Сред най-преките опасения са точно тези за замяната на голям брой работни места – промяна, която наподобява неизбежна, само че и разумно обяснима на фона на предходните индустриални революции, когато появяването на революционна оригиналност автоматизира част от трудовите занимания, само че дружно с това основава други, несъществували по-рано специалности. Разликата в този момент е, че за първи път машините поемат интелектуалната част от работата на хората.

Ходът на IBM е едвам първият знак за идната огромна промяна на пазара на труда. Според Арвинд Кришна от ден на ден и повече ежедневни задания, като подготовка на писма или пренасяне на чиновници сред отделите, евентуално ще бъдат изцяло автоматизирани в скоро време. Все отново доста функционалности в региона на човешките запаси, от набирането на личен състав до оценката на показване, не биха могли се извършват от AI най-малко още едно десетилетие.

В момента IBM има към 260 000 чиновници, а компанията продължава да наема разработчици на програмен продукт и хора, които да работят с клиенти. Новината за замяната на към 7-8 хиляди души с AI идва на фона на по-ранната поръчка за редуциране на няколко хиляди позиции. Същевременно шефът на колоса твърди, че през първото тримесечие на 2023 година корпорацията е наела други към 7000 души.

IBM е един от първопроходниците в областта на изкуствения разсъдък. Преди десетилети нейният суперкомпютър Watson бе употребен за създаване на модели за машинно образование.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР