Гигафабриката на Tesla в Остин, Тексас, САЩ е от решаващо

...
Гигафабриката на Tesla в Остин, Тексас, САЩ е от решаващо
Коментари Харесай

Цената на успеха: работници в гигафабриката на Tesla в Тексас разказват за масови трудови злополуки

Гигафабриката на Tesla в Остин, Тексас, Съединени американски щати е от решаващо значение за проектите на Илън Мъск да продава по 20 милиона електрическия автомобил годишно. Според сегашни и някогашни чиновници обаче в завода постоянно се случват рискови произшествия. През 2022 година 1 от всеки 21 служащи е бил ранен в завода на Tesla в Тексас, съгласно формалните данни, които автомобилният производител е дал на американската Администрация за сигурност и здраве при работа (OSHA), научи The Information.

През 2021 година (фабриката бе открита през април 2022 година) един от инженерите се доближил до роботизирана ръка, която трябвало да бъде изключена, само че тя сграбчила индивида и го притиснала към стената, извършвайки програмирани дейности. В този миг гърбът и ръцете на жертвата почнали да кървят и когато един от служащите натиснал бутона за спешно прекъсване, инженерът се измъкнал и паднал в шахта, оставяйки кървава диря. Докладът за случая, който Tesla подала до надзорния съвет на окръг Травис в Тексас не съвпадал изцяло с показанията на очевидците и в него не се казвало, че потърпевшият служащ е краткотрайно неработоспособен. През август 2022 година глезенът на различен служащ е ударен от количка, което го прави инвалид в продължение на 127 дни. Няколко дни по-късно различен служащ претърпял контузия на главата и бил инвалид в продължение на 85 дни.

По-късно се появяват редица нови произшествия. Малко преди началото на тази година в цеха за леене на метали избухва детонация, когато в машината за сплескване на разтопен алуминий инцидентно попада вода. Свидетел, който прегледал записите от видеонаблюдението на случая съобщил, че детонацията изпратила огнено кълбо и пушек във въздуха – развалила матрицата и вратата, покриваща камерата, и изхвърлила един от служащите обратно и му предизвикала разтърсване на мозъка. OSHA не е разследвала случая. Една от формовъчните машини е имала щета в уплътнението и е почнала да изплюва разтопен метал. Когато един служащ предложил да в профил казуса, той бил смъмрен, тъй като това щяло да забави производството.

През юни тази година компания подизпълнител е инсталирала железни решетки за повдигнати пешеходни пътеки в завода. По време на работата няколко чиновници паднали на земята заради липса на защитни средства – върху тях паднало парче от железна релса, вследствие на което получили фрактури и продънен бял дроб. OSHA проверява случая и постанова санкция на изпълнителя. Регистрирани са и случаи на рухване на климатични тръби, стоманени греди и други строителни материали, като всички те са се озовали на земята наоколо до служащите.

В завода на Tesla във Фримонт, Калифорния също са регистрирани високи равнища на травматизъм, които са по-високи от междинните за страната. Компанията е упреквана, че не е отчела задоволително пострадвания и не е осигурила сигурността на линиите, което е довело до санкции. Работниците обявиха, че изискванията на труд в заводите са „ извънредно тежки “, принуждават ги да се преуморяват и нарушават правата им, а основният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск се опълчва на основаването на профсъюзи в заводите си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР