Гибелта на ръководителя на руската частна военна компания Вагнер Евгений

...
Гибелта на ръководителя на руската частна военна компания Вагнер Евгений
Коментари Харесай

Бойците на Вагнер са опасни за Полша и след смъртта на Пригожин

Гибелта на ръководителя на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин при авиокатастрофа в края на август неизбежно сложи въпроса за по-нататъшната орис на основаната от него наемническа войска и дали тя ще продължи да бъде същият фактор, както преди, във вътрешен и интернационален проект. И въпреки и на тези въпроси към този момент да не може да бъде даден явен отговор, съгласно полските управляващи бойците ѝ остават рискови за страната им без значение от гибелта на Пригожин.

Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус напълно, в случай че се стигне до " сериозна обстановка " с наемниците от " Вагнер ", заяви предходната седмица полският министър на вътрешните работи, представен от Ройтерс. 

Членките на Европейски Съюз и НАТО Латвия, Литва и Полша, които имат обща граница с Беларус, са все по-обезпокоени за сигурността в пограничните региони, откакто стотици от съветски военни наемници от " Вагнер " дойдоха в Беларус по покана на президента Александър Лукашенко. Това се случи като част от сделката за прекратяването на кратковременния бунт на " вагнеровците " в Русия в края на юни, при който те откриха надзор над град Ростов на Дон и поеха на поход към Москва, завършил на към 200 км от съветската столица и отпред на който застана персонално Пригожин.

През последните месеци Полша и страните от Прибалтика регистрират и нарастване в броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които се пробват да преминат границата, и упрекват Беларус, че преднамерено ги улеснява да го вършат – за да дестабилизират Полша и Европейски Съюз, изказване, което Минск отхвърля.

" Искаме управляващите в Минск да създадат по този начин, че " Вагнер " неотложно да напусне територията на Беларус и незаконните мигранти неотложно да изоставен пограничния регион и да се върнат назад в страните си ", сподели министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински на взаимна конференция с сътрудниците си от Литва, Латвия и Естония.

" Ако има сериозна обстановка, без значение дали на полската или на литовската граница, ще отвърнем незабавно. Всички гранични контролно-пропускателни пунктове, които досега са били отворени, ще бъдат затворени ", сподели той.

В същото време вътрешният министър на Литва Агне Билотайте сподели пред публицисти, че има две условия, при които границите ще бъдат затворени. 

" Първо, в случай че има въоръжен случай на границата на една от двете страни. Това се отнася и за случаи, които застрашат националната сигурност ", сподели тя. " Второто изискване е всеобщо прекосяване на мигранти през границата на някоя от двете страни ", добави още Билотайте.

Полша затвори всичките си гранични пунктове с Беларус без един, откакто тази година беларуски публицист от полски генезис бе вкаран от Минск в пандиза, а полски дипломати – експулсирани.

Същевременно предходната седмица военни наблюдаващи оповестиха, че в западния беларуски град Брест е пристигнала още една група съветски бойци, съобщи ДПА. 

Според опозиционната беларуска платформа за военно наблюдаване " Беларуски гаюн " бойците ще вземат участие в взаимни учения с военния съюз Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС). Съобщава се, че първите бойци са пристигнали на 18 август в града, който се намира директно до границата с Полша. 

Съвместните учения на доминирания от Русия боен съюз ОДКС започнаха на 1 септември. Според беларуските държавни медии в тях вземат участие към 2500 бойци от Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Москва даде контингент от към 300 бойци за маневрите.

Независимо от това обучение, по оценки на „ Беларуски гаюн “ още 2000 съветски бойци са ситуирани в четири разнообразни бази в Беларус. 

От друга страна, Сергий Наев, украинският военачалник, отговарящ за отбраната на границата с Беларус, твърди, че Москва е изтеглила всички сухопътни войски от Беларус, с цел да ги включи в офанзивите против Купянск и Лиман в Източна Украйна. Тази информация не може да бъде тествана от самостоятелен източник. 

Русия води война против прилежаща Украйна от към 18 месеца. Беларуският президент Александър Лукашенко даде територията на страната си като зона за разполагане на съветски военни.

Киев преглежда Беларус като воюваща страна. Неотдавна Русия разположи в Беларус и ракети " Искандер ", оборудвани с нуклеарни бойни глави. 

Полша чака " провокации "

Полският дипломат в Съединени американски щати Марек Магеровски разяснява в изявление за американската телевизия " Ен Би Си Нюз ", че страната му " безусловно " би трябвало да отбрани освен себе си, само че и източния фланг на НАТО. Регионът би трябвало да се приготви за " нови провокации " на Москва и Минск в идните месеци, добави той.

" Полша е единствената страна в Европейски Съюз, която граничи по едно и също време с Русия, Беларус и Украйна ", сподели той. " Става въпрос за граница с тези три страни с обща дължина от над 1000 км. Представете си единствено каква заплаха крие това, при цялата неустойчивост в района в наши дни. "

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки предизвести, че към стотина бойци на " Вагнер " са се трансферирали в региона на по този начин наречения Сувалски кулоар – тясна линия земя, формираща границата сред Полша и Литва и отделяща Беларус от съветския анклав Калининград. Географията на региона значи, че в случай че при предполагаем боен спор този кулоар бъде високомерен от обединените сили на Русия и Беларус, те ще отрежат трите прибалтийски страни Литва, Латвия и Естония от сухопътната им връзка с останалите страни от НАТО, написа Българска телеграфна агенция.

Покачване на напрежението сред Варшава и Минск. Обвинения в нарушение на въздушното пространство

В края на предходната седмица се стигна до ново повишаване на напрежението сред Полша и Беларус.

Тогава Минск упрекна прилежаща Полша, че неин боен хеликоптер е нарушил беларуското въздушно пространство, съобщи ДПА.

В петък вертолет Ми-24 пресякъл границата и е навлязъл за малко в Берестовицки регион в Гродненска област, след което се е върнал назад в Полша, уточни беларуската държавна информационна организация БелТА, като се базира на граничната защита.

Полският заместител външен министър Павел Яблонски съобщи пред телевизия " Полсат Нюз ": „ Ще проучваме обстановката, само че човек би трябвало да се отнася към сходни изказвания на беларуските служби с огромна нерешителност ".

В началото на август членуващата в НАТО Полша заяви, че беларуски хеликоптер е нарушил въздушното ѝ пространство. Тогава Варшава уведоми алианса и реши да изпрати още войски по границата. Минск отхвърли обвиняването на Варшава.

Полските военни отхвърлиха техен хеликоптер да е нарушавал беларуското въздушно пространство в петък.

" Не удостоверявам тази информация, нито един от полските хеликоптери не е пресичал границата с Беларус, сходно секване на границата е нямало по какъв начин да се случи и не се е случвало, нашите радарни системи недвусмислено го демонстрират ", съобщи подполковник Яцек Горишевски, представен от Ройтерс.

Традиционно напрегнатите връзки сред Полша и Беларус се обтегнаха още повече след началото на пълномащабната война на Русия против Украйна, в която Беларус поддържа Москва. Но наличието на беларуска земя на наемниците от съветската ЧВК " Вагнер " и мощното полско безпокойствие от него значи, че напрежението сред Варшава и Минск мъчно ще спадне скоро, а може би ще се увеличи и още.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР