Гезмето (от турската дума gezme – излизам на разходка) е

...
Гезмето (от турската дума gezme – излизам на разходка) е
Коментари Харесай

Вижте Гезмето преди да бъде изкопана Дупката във Варна

Гезмето (от турската дума gezme – излизам на разходка) е емблематично, събирателно място за генерации варненци. Днес то е основния воин в рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

На горната фотография от нашия колаж виждате кръстовището сред бул. " Княз Борис I “ и улица " Шипка “. Къщите в дясната страна на фотоса са съборени през 80-те години на ХХ век, за бъдещия Търговски дом, който оттогава обаче е Дупка.

" Княз Борис I “ от десетилетия е главния пешеходен бул. във Варна. През интервала 1928 – 1932 година по него минават процесиите на провежданите в морския град селскостопански изложби на тогавашната Шуменска област, включваща Варненска, Русенска и Шуменска околия. След 1944 година на булеварда се организират митинги по случай националните празници 1 май, 24 май, 9 септември и 7 ноември.

През 1970 година след интернационален конкурс за изграждане на варненски повсеместен магазин на булеварда са разрушени шест здания с номера от 12 до 20. Строежът е останал на кота нула от 1990 година, защото при изкопните работи са разкрити остатъци от първата крепостна стена и монолитни каменни зидове от антични постройки на гръцкия и римски Одесос.

От 2005 година датира оповестяването на булевардите " Княз Борис I “ и " Сливница “ за колективен монумент на културата със система от ансамбли с съответен режим на запазване. Предната седмица в " Преди и в този момент “ ви разказахме тъкмо за кръстовището сред тези два булеварда и историята на една емблематична постройка – вижте ТУК .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР