Геймърският процесор е концепция, която доскоро бе мъртва“ при съвременните

...
Геймърският процесор е концепция, която доскоро бе мъртва“ при съвременните
Коментари Харесай

Има ли смисъл да надплатите за геймърски процесор и да спестите от графичната карта? Сравнението на Ryzen 5 7600/RTX 4070 Ti с Ryzen 7 7800X3D/RTX 4070 показва интересни резултати

Геймърският процесор е идея, която до неотдавна бе „ мъртва “ при актуалните игри. Но с излизането на Ryzen X3D с неговата спомагателна кеш памет стана подходящо още веднъж да се заприказва за геймърските процесори. Авторите на изданието Hardware Unboxed взеха решение да ревизират дали си коства да надплатите за подобен процесор, в случай че това ще ви разреши да спестите пари от видеокартата.

За опита са употребявани две двойки: Ryzen 5 7600 с GeForce RTX 4070 Ti и Ryzen 7 7800X3D с RTX 4070. И двете двойки костват почти еднообразно, което дава опция сравнението да се направи допустимо най-коректно и потребно.

Като начало би трябвало да кажем, че RTX 4070 Ti е приблизително по-бърза от RTX 4070 с към 20%, само че всичко зависи от играта и резолюцията. В теста създателите са създали съпоставяне при всички резолюции, а единственият минус на обзора е, че няма доста игри (само осем).

Както може да се види, като цяло отговорът на този въпрос не може да бъде еднопосочен. Въпреки много огромната разлика в продуктивността сред RTX 4070 и RTX 4070 Ti, в някои игри (в четири от осемте) най-малкото при Full HD по-бърз се оказва комплектът с по-младшата видеокарта с мощния процесор Ryzen 7 7800X3D.

Да отбележим, че във Fortnite преимуществото е просто голямо. И даже при 2K резолюция има игри (Fortnite и Marvel’s Spider-Man Remastered), в които по-бърз е комплектът с  RTX 4070.

При  4K, всичко си отива на мястото: натоварването върху графичния процесор се усилва и RTX 4070 не може да надмине по-старшата си сестра даже благодарение на мощен игрови процесор.

Така че взето приблизително, несъмнено, закупуването на графична карта с по-висока продуктивност е по-оправдано. Въпреки това има игри, в които мощният процесор надвива, и от време на време доста осезаемо, а в някои случаи даже при 2К резолюция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР