Gety ImagesРуската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор

...
Gety ImagesРуската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор
Коментари Харесай

Комари, преносители на вируса Зика, са засечени в Турция


Gety Images

Руската организация за надзор върху стоките и услугите Роспотребнадзор предизвести съветските туристи за появяването на комари преносители на вируса " Зика " в редица крайбрежни региони на Турция, съобщи БГНЕС " По данни на Министерството на здравеопазването на Турция в крайбрежните територии на провинциите Артвин, Ризе, Трабзон е записано съществуване на преносители на треската Зика ", се споделя в известието на Роспотребнадзор.

На същото място, отбелязва ведомството, през предходната година бяха диагностицирани четирима души с вируса след посещаване в Куба. Прогнозира се, че ареалът, населяван от комарите, които придвижват този вирус, ще се популяризира и в централните региони на Турция и до северното крайбрежие на Черно море. За първи път треската " Зика " е разпозната през 1947 година в Уганда. Преносител е комарът Aedes aegypti. Той може да придвижва с изключение на зика и вирусите на денга и чикунгуня. Първоначално заболяването се счита за не изключително рискова, само че учените подвигнаха паника откакто през 2015 година избухна зараза от този тип в Бразилия. Тогава се прояви и способността на тази болест да провокира тежки вродени недостатъци при новородени - в случай че майката е била инфектирана по време на бременността.

В редки случаи вирусът може да аргументи мозъчни недостатъци като микроцефалия - необратимо положение, при което мозъкът и черепът на детето са извънредно дребни и деформирани.

След като избухна в средата на 2015 година в Бразилия, " Зика " болести повече от 1,5 милиона души по света в към 70 страни. Заболяването може да аргументи обрив, само че най-често няма присъщи признаци, което затруднява откриването и следенето му. Световната здравна организация не виждаше през предходната година възможност ваксина против " Зика " да бъде разполагаем до 2020 година.

© Actualno.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР