Getty Images Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на

...
Getty Images
Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на
Коментари Харесай

Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

 Getty Images Истинският генезис на ковид е един от въпросите, на които учените търсят отговор. Екип от СЗО най-сетне отиде в Китай на изследователска задача.

В Китай се приказва за нещо от много време, само че сякаш в чужбина не получава публичност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан посредством замразено месо и тази версия би трябвало да бъде проучена по-обстойно.

Това съобщи журналистът от Радио Пекин Тодор Радев по Българска национална телевизия.

" През миналите месеци китайските митници неведнъж съобщаваха за ковид, открит върху опаковките от вносна замразена храна, главно месо и морски артикули, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил импортиран в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан удостовери, че съгласно специалистите е допустимо вирусът да оцелее в студена среда, само че досега няма ясно схващане и удостоверение дали той може да се предава по този метод на хора ", добави Радев.

Според СЗО е доста малко евентуално вирусът да е изкуствено основан или пуснат от лаборатория. Второто удостоверение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек посредством промеждутъчен гостоприемник.

" По думите на ръководителя на екипа изследването сочи, че вирусът е намерил натурален контейнер в прилепи, само че е малко евентуално това да е станало в Ухан. Според него вероятният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето потегли всеобщото заразяване, би могъл да е доста дълъг и комплициран, в това число и отвън Ухан и Китай ", изясни Радев.

На трето място, екипът се е срещнал с кръвни проби, взети при започване на епидемията, които приказват, че вирусът може да е циркулирал измежду хората по-рано, в сравнение с се смяташе до момента. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, съгласно специалистите на СЗО е имало всеобща заболеваемост, обвързвана с Ковид.

Заключенията на екипа не демонстрират нищо ново, което да е незнайно досега. Но един от членовете му сподели, че евентуално ще отнеме години, до момента в който бъде свестен и проследен изцяло произхода на COVID-19 - разяснява журналистът.

Не се следи внасяне на мутирали варианти от чужбина, защото контролът за влизането от чужбина продължава да е доста непоколебим. Масовата имунизация се чака да стартира някъде при започване на март.

Няма оповестено друго посещаване на специалисти от СЗО. Китай прикани всички останали страни да спомагат за следенето на произхода на ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР