„Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе

...
„Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе
Коментари Харесай

Спасител от катастрофа в река Лим получи българско гражданство

„ Героизъм през днешния ден е да правиш положително. Истинските герои жертват себе си поради живота на другите, само че за мен вие, господин Баличевац, сте на първо място огромен човек, тъй като същинските хора постъпват като вас – в неволя оказват помощ на другите “, сподели Йотова, на церемонията, състояла се в Гербовата зала на Президентството.
В автобусната злополука в река Лим на 4 април 2004 година починаха 12 български деца от Свищов. 38 от пасажерите бяха избавени.
„ Вие, господин Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката доброта още има място сред нас – сподели вицепрезидентът. – Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие потвърждавате, че с цел да вършиш положително, даже няма потребност да имаш огромен житейски опит, били сте едвам на 20 години “.
По думите ѝ даването на българско поданство на Баличевац не е фиктивен акт. Йотова му пожела да бъде и да остане същински българин, какъвто е бил и до момента.
Баличевац увери, че в никакъв случай няма да не помни кошмарната нощ и единственото утешение е, че той и другите спасители са съумели да оказват помощ при сложни условия десетки хора да се спасят от рейса. Той чака българското поданство да промени живота му и да има по-добро бъдеще.
Баличевац получава поданство за особени заслуги към България в публичната сфера.
През април 2005 година, една година след трагичния случай, България пое ангажимент за даване на българско поданство на спасителите като израз на дълбока признателност и благодарност. Четирима от участниците в избавителната интервенция към този момент имат български документи за идентичност. След трагичния случай жители на Сърбия и Черна гора, взели участие в спасяването, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени „ Мадарски конник “. Сред отличените беше и Баличевац.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР