Германците се втурнаха днес в супермаркетите от веригата Алди, за

...
Германците се втурнаха днес в супермаркетите от веригата Алди, за
Коментари Харесай

Германците изкупиха за часове антигенни тестове от Алди и Лидл |

Германците се втурнаха през днешния ден в супермаркетите от веригата " Алди ", с цел да си купят от първите антигенни проби за ковид, пуснати в свободна продажба, и стоката се изчерпа за часове, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Искаме да уверим всички, които си потеглиха с празни ръце, че в околните дни чакаме нови партиди ", съобщи представител на " Алди " пред в. " Билд ". Германското държавно управление разчита, че антигенните проби ще се употребяват всеобщо, с цел да реализира тактиката си за прогресивно разхлабване на антивирусните ограничения, до момента в който публичното мнение е недоволно от към момента бавното движение на имунизацията в страната.

От понеделник нататък германците ще имат право на по един безвъзмезден антигенен тест седмично, който ще се прави от експерти в аптеките или сертифицираните тестови центрове. Много производители са получили и позволение за произвеждане на проби за домашна приложимост.

Целта е да се обезпечи на хората повече независимост след месеци рестрикции, само че специалисти акцентират, че бързите проби не са толкоз точни колкото Пи Си Ар тестванията, и че защитните ограничения би трябвало да се съблюдават даже при негативен тест.

Веригата " Алди " продава единствено по един пакет от пет теста на човек за 24,99 евро. Пробата се взема от носа, а резултатът излиза за 15 минути. " Лидл " също предлага пакети от пет теста на цена 21,99 евро.

Тестове ще стартират да продават в околните дни също по този начин огромните аптеки, както и някои други обекти.

Здравният министър Йенс Шпан, подложен на критика поради бавното движение на имунизацията, даде обещание антигенни проби в " повече от задоволителни " количества за всички, в това число по 50 милиона безвъзмездни теста месечно. 

Германия се надява за отваряне на страната след коронавирусните ограничавания през втората половина на май. Началникът на канцеларията на немския канцлер Ангела Меркел - Хелге Браун, сподели, че е доста песимистичен във връзка с въпроса за пътувания към Великден, който се пада по католическия календар в първия уикенд на април, предаде Асошиейтед прес.  Според Браун може да има доста разхлабване на рестриктивните мерки върху пътуванията и развлекателните действия от Петдесетница нататък. Тази година Петдесетница се пада по католическия календар на 23 май.

Според ръководителя на канцеларията на Меркел Германия може да се върне към цялостната нормалност през лятото, в случай че производителите на ваксини спазят обещанията си за доставки и в случай че няма нови разновидности на ковид, които пораждат въпроси за цялостния триумф на имунизационната акция.

В Германия до момента с първа доза са инжектирани 5,7 % от популацията, а с две дози едвам 2,8 %. В страната се популяризира английският вид на вируса, което е причина да няма спад в броя на новите случаи на болест макар взетите ограничения. На 3 март Меркел и провинциалните министър председатели се договориха да удължат ограниченията на локдауна до 28 март, само че начертаха пътна карта за облекчение на някои правила в региони с по-ниско разпространяване на болестта.

Днес в Германия бяха регистрирани 9557 новозаразени с ковид и 300 умряли, заяви институтът " Роберт Кох ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР