Германците не просто обичат хляба - те го боготворят! А

...
Германците не просто обичат хляба - те го боготворят! А
Коментари Харесай

В тази държава има 3200 вида хляб

Германците не просто обичат хляба - те го боготворят! А локалните пекари с съображение се гордеят със своите обичаи, само че и непрестанно основават нови типове самун. Така да се каже: немската пекарна е в крайник с времето.

По мотив Световния ден на хляба 16-и октомври немската организация ДПА гордо оповестява, че в страната се пекат над 3200 типа самун и хлебни произведения. Всички предписания са документирани в специфичния указател на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм. В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените произведения непрестанно набъбва, тъй като в него периодичен влизат и новите предписания на претендентите за майсторско удостоверение по пекарно дело. Без такова удостоверение в Германия нямаш право да отвориш лична пекарна.

Хлябовете - фешън и обичайни

Последният вик на модата в хлебарството са рецептите за самун с куркума, с октоподено " мастило ", с късчета салам и ревен, с кайсии и даже с ядливи цветя. А клиентите на немските хлебопекарни на драго сърце пробват необикновените нови сортове, за които дори си има означение на комбинация от немски и британски: Fancy-Brote. Това наименование загатва, че въпросните нови типове самун са занимателна измислица.

Делът на чистия пшеничен самун в Германия през днешния ден възлиза единствено на осем %, в случай че не броим специфичния самун за препечени филийки. Около 25 на 100 от хляба в немската комерсиална мрежа се пече от смесени типове брашно. На 16 на 100 възлиза делът на пълнозърнестия самун и на другите типове самун със семки или трици. Пекарните и супермаркетите продават още 12 % черен и 6 % ръжен самун, като делът на ръжения самун непрекъснато пораства. Останалите над 30 на 100 в хлебопекарния сегмент се падат на разнообразни други типове тестени произведения.

Как се оправят пекарите в рецесията

Пандемията от Ковид-19 за жалост не подмина и хлебопекарството в Германия. Оборотът спадна, някъде на половина, а другаде чак до 80 %. Ето и аргументите: най-много около внезапно понижения брой на хората, които на път за работа си купуват сандвичи или други закуски. Освен това потребителите започнаха доста по-масово да купуват самун в супермаркетите, вместо в хлебарниците. Държавата обаче взе ограничения, въведени бяха и разнообразни други принадлежности за финансово подкрепяне на сектора за да се предотврати вълната от банкрути.

Според статистиката на браншовата организация на немските пекари, предходната година потреблението на самун и тестени произведения на междинното немско семейство е възлизала на 56,5 кг. В този бранш в страната работят над 10 хиляди предприятия с годишен оборот над 15 милиарда евро. През тази година оборотът очевидно ще спадне, само че в браншовата организация въпреки всичко са оптимисти и имат вяра, че следствията от пандемията няма да са чак пагубни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР