Германците гласуват в две ключови щатски избори в неделя в

...
Германците гласуват в две ключови щатски избори в неделя в
Коментари Харесай

Германците гласуват в две ключови щатски избори в междинен тест за коалицията на Шолц

Германците гласоподават в две основни щатски избори в неделя в тест за раздразнителната коалиция на канцлера Олаф Шолц по средата на мандата й, до момента в който възраждащата се последна десница може да получи нов подтик.

Почти 14 милиона души имат право да гласоподават в неделя в Южна Бавария, най-голямата провинция в страната, и западен Хесен, като повишаването на имиграцията и икономическите проблеми са измежду основните тематики.

Като изборната база съставлява съвсем един в пет от немските електорати и двете провинции, квалифицирани като стопански тежки измежду 16-те района на страната, анкетите се преглеждат като решителен знак за настроението на популацията.

След като образува трипартийна коалиция преди две години, Шолц скоро трябваше да да се борят с нашествието на Русия в Украйна и последвалата енергийна рецесия, която хвърли Германия в криза.

В допълнение към проблемите си, обединението на канцлера – включваща неговата лявоцентристка SPD, Зелените и про-бизнес FDP – е погълната от яростни вътрешни битки по въпроси, вариращи от законите за климата до съкращенията на разноските.

" Партиите, които образуват федералното държавно управление, са в неприятна стартова позиция тук “, сподели пред AFP Арнд Лайнингер, политически специалист от Техническия университет в Кемниц.

„ И в двата щата и трите партии сега са под резултатите си в последните районни избори. "

Не помагайки на идеята на ГСДП и нейните съдружни сътрудници, и двете провинции са консервативни замъци, като Хесен се ръководи в продължение на 24 години от главната съпротива ХДС, а Бавария от 1957 година от ХСС, ръководена от Маркус Зьодер.

Междувременно се предвижда крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) да реализира облаги след скорошен скок в рейтингите на национално равнище и поредност от триумфи на локалните избори.

Въпреки че не се чака AfD да влезе в държавното управление и в двете провинции – нейните замъци са в източна Германия – по-нататъшният прогрес би алармирал още веднъж за възходящата известност на партията.

AfD обичайно е антиимиграционна партия, само че също по този начин се концентрира върху атакуването на политиките на обединението в региона на климата, водени от Зелените, които се оказаха непопулярни в някои среди. Критиците споделят, че биха могли да натоварят излишно семействата.

Коалиционно напрежение 

Въпросът за имиграцията се очерта като централна тематика на изборите, защото Германия – както и на всички места другаде в Европа – е изправена пред вълна от новопристигнали, възкръсване на мемоари за огромен напор през 2015 година

В скорошно изследване баварците го показаха като най-важната тематика и в петък щатският министър председател Зьодер, чиято CSU е сестринската партия на CDU, възобнови апелите за по-твърд метод.

„ Границите би трябвало да бъдат предпазени и те би трябвало да бъдат предпазени по метода, по който баварската гранична полиция го прави “, сподели той пред телевизионния оператор ZDF, като в същото време подлага на критика обединението на Шолц за „ замитането на въпроса под килима “.

Няма подозрение, че Зьодер ще разшири десетилетната власт на партията си в щата и той ще резервира поста си.

Но има повече залог за щатския министър председател. Ако ХСС не се оправи задоволително добре, очакванията му един ден да стане претендент за канцлер може да се провалят.

Преди гласуването ръководещата коалиция в щата беше разтърсена от скандал, когато заместникът на Сьодер, Хуберт Айвангер, призна, че има нацистки брошури, открити в ученическата чанта, която е употребявал като младеж в края на 80-те години.

Айвангер, водач на младши съдружен сътрудник Свободните гласоподаватели, съумя да се задържи на работата си и неговата партия в действителност завоюва повече поддръжка, откакто той съобщи, че е жертва на „ лов на вещици “.

За разлика от това, партиите от обединението на Шолц се чака да загуби поддръжка и FDP може даже да не доближи прага за влизане в щатския парламент.

SPD се опита да реализира облаги в Хесен, като назначи в тежка категория, министъра на вътрешните работи Нанси Фейзер. Но също по този начин се предвижда, че партията ще загуби поддръжка, до момента в който ХДС и нейният държавен министър председател Борис Рейн се чака да останат на власт.

Най-големите губещи на изборите в неделя може да са FDP и Кристиан Линднер, началник на партията и министър на финансите на национално равнище, което може да подхрани в допълнение напрежение в обединението, споделят наблюдаващи.

„ Балансирането “ на Линднер сред запазването на поста му в кабинета и ръководенето на FDP може да стане „ все по-трудно “, предизвести всекидневникът Tagesspiegel.

(AFP )


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР