Германци изчислиха, че горивата в България са най-скъпите в Европа

...
Германци изчислиха, че горивата в България са най-скъпите в Европа
Коментари Харесай

Германци изчислиха, че горивата у нас са най-скъпите в Европа спрямо стандарта на живот

Германци пресметнаха, че горивата в България са най-скъпите в Европа по отношение на стандарта на живот, а данните на платформата за междинните цени на горивата у нас демонстрират, че най-скъпи са те в Кърджали.

В класацията на Fuelo за най-евтини горива по област съвсем всеки ден на последното място е Кърджали. На 19 април опашкар е Силистра, а Кърджали заема 27-ма позиция.

Докато първенецът Русе регистрира общ спад на горивата с 6,6 стотинки, в Кърджали бензинът бележи растеж от 1,95 стотинки, дизелът – с 0,70 ст., газта – с 0,80 ст.

Средната за страната цена на бензин А-95 е 2,95 лева./л, на всеобщия дизел - 3,10 лева./л, до момента в който в Кърджали тези параметри са надлежно 2,97 лв/литър и 3,11 лв/литър.

Според Автомобилния клуб на Германия (Avd), страната сега има третата най-висока цена на горивата в Европа. Само в Холандия (2.34 евро) и Норвегия (2.30 евро) литърът коства повече. Освен 27-те страни членки на Европейски Съюз, от организацията бяха оценени и Англия, Норвегия и Швейцария.

Най-евтиното гориво пък е в Унгария, където литър бензин А95 неотдавна струваше приблизително 1.28 евро. Там някъде са и Малта с 1.34 евро и Кипър с 1.41 евро за литър. Средната цена във всичките 30 страни е 1.86 евро за литър, което е тъкмо с 40 цента под немската цена.

Колко време би трябвало да работи жителят на дадена страна, с цел да може да си разреши литър бензин А95?

" В Германия при междинна чиста годишна заплата от 17 839 евро това е към 12 минути. Това слага страната малко под междинното за 30-те изследвани страни. Типичният европеец би трябвало да работи 18 минути, с цел да може да си разреши литър бензин в страната си.

Най-тежко са наранени най-бедните страни в Източна Европа. Средният българин би трябвало да работи 43 минути за литър първокачествен бензин, в Румъния е 35 минути, а в Латвия 32 минути. От другата страна са едни от най-богатите страни на континента. В Швейцария чистият приход е доста по-висок, в сравнение с в Германия, а цената на литър също е малко по-ниска, тъй че там са задоволителни 5 работни минути. Статистиката на немското издание демонстрира 6 минути в Люксембург, 8 минути в Ирландия и 9 минути във Англия “, написа немското Focus.dе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР