Германското външно министерство призова гражданите си в Нигер да се

...
Германското външно министерство призова гражданите си в Нигер да се
Коментари Харесай

Германия: Германците в Нигер да се възползват от френските евакуационни полети

Германското външно министерство прикани жителите си в Нигер да се възползват от предлагането на френските управляващи да качат и тях на евакуационните си полети, съобщи Ройтерс.

„ Можем да потвърдим, че нашите френски сътрудници предложиха, в границите на наличния потенциал, да качат и немски жители на борда на евакуационните си полети от Нигер “, уточни ведомството и добави, че предлага „ на всички немски жители в Ниамей да одобряват предлагането “.

Границите на Нигер бяха затворени за пътнически полети, откакто предходната сряда офицери от армията смъкнаха президента Мохамед Базум и демократично определеното му държавно управление, с което Нигер стана седмата поредна страна в Западна и Централна Африка, където за по-малко от три години, военните взимат властта.

Франция има намерение да изтегля през идващите 24 часа стотици френски и европейски жители от Нигер. Вчера немското държавно управление разгласи въз основа на разбор на настоящата конюнктура, че не възнамерява образуване на своя евакуационна интервенция.

Също през вчерашния ден външното министерство в Берлин заяви, че по негови данни в Нигер има по-малко от стотина немски жители, с уточнението, че оповестеният брой не включва тези, които са там като част от военната задача на Бундесвера, съобщи Българска телеграфна агенция.

Франция разясни, че евакуацията ще стартира в следобните часове на днешния ден.

Германският външен министър Аналена Бербок благодари на френската си сътрудник Катрин Колона за изразеното предпочитание Париж да поеме евакуацията и на германците в Нигер, съобщи ДПА.

„ Най-първостепенният приоритет на немското държавно управление е, несъмнено, сигурността на немските жители в Нигер. Както и при предходни рецесии, сме в тясна съгласуваност с Франция и другите ни европейски сътрудници по въпроса “, се споделя в изказване на Бербок, публикувано от външнополитическото ведомство в Берлин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР