Германското правителство ще вземе заем от още 100 млрд. евро

...
Коментари Харесай

Германия взема назаем допълнителни 100 млрд. евро за 2022 г. заради корона кризата

Германското държавно управление ще вземе заем от още 100 милиарда евро за 2022 година Това е с 18.2 милиарда евро над предходните проекти и демонстрира, че корона рецесията ще продължи да оказва отрицателен резултат върху възобновяване на страната. Допълнителните средства, които се прибавят към дълга от 370 милиарда евро, взет от Берлин от 2020 година насам поради пандемията, се съдържат в проектобюджета за идната година, прокаран от кабинета в сряда, написа Financial Times.

Финансовият министър Олаф Шолц съобщи, че с нарасналите разноски държавното управление е " защитило здравето на доста жители, подкрепило е фирмите и е запазило милиони работни места ". Затова по думите му и в бюджета за 2022 година се продължава с тази " решителна фискална политика ".

Кабинетът прокара и своите средносрочни финансови проекти до 2025 година Но би трябвало да се има поради, че Германия избира нов парламент през септември и евентуално плануваните разноски ще претърпят промени.
Стимули, помощи и вложения
Проектобюджетът планува 51.8 милиарда евро за вложения по отношение на 38.1 милиарда евро през предкризисната 2019 година, които ще поддържат икономическото възобновяване на страната. Публичните вложения ще останат на равнището от 50 милиарда евро годишно до 2025 година Планът за 2022 година включва разноски от 443 милиарда евро по отношение на 547.7 милиарда евро за миналата година.

По време на корона рецесията немското държавно управление вкара стратегии за изключителна помощ и тласъци, което наложи да бъде зарязан обичайният ангажимент за уравновесен бюджет. Прекратена беше и така наречен дългова спирачка - предел на новите заеми, записан в конституцията. Тази " спирачка ", която може да бъде подценена при положение на настъпили изключителни обстановки, няма да бъде спазвана за трета поредна година през 2022 година Правителството обаче показва, че през 2023 година мярката ще влезе още веднъж в действие, като равнищата на новия чист дълг ще спаднат до 5.4 милиарда евро през 2023 година и ще се повишат до 12 милиарда евро през 2024 година и до 11.8 милиарда евро през 2025 година Това са все нива, които са разрешени от " дълговата спирачка ".
Шолц е оптимист
Прогнозите са, че немската стопанска система ще означи растеж от 3.6% през 2022 година, като Шолц отчасти отдава това на резултата върху стопанската система от фискалните тласъци за 130 милиарда евро, контрактувани предишния юни. Финансовият министър твърди, че макар новите заеми съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт в Германия остава релативно ниско. В резултат на световната финансова рецесия през 2010 година то е било 82.3%, като през 2019 година е спаднало до под 60%. За тази година Шолц чака да бъде 74.5%, което е най-ниското равнище измежду членките на Г-7.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР