Германското правителство реши да удължи програмата за частична безработица, както

...
Германското правителство реши да удължи програмата за частична безработица, както
Коментари Харесай

Германия удължава системата за частична безработица и помощ за малкия и среден бизнес

Германското държавно управление реши да удължи програмата за частична безработица, както и помощите за дребните и междинни предприятия, целящи да им оказват помощ да се оправят с икономическите последствия от пандемията, съобщи Франс прес.

Партиите в ръководещата коалиция на Ангела Меркел - консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха предложение за удължение с една година на програмата за частична безработица. Това оповестиха пред медиите ръководителите им след няколкочасови диалози в канцлерството.

Досега фирмите можеха да се възползват от тази система за 12 месеца. Сега тя ще се ползва за 24 месеца за компаниите, които са подали молба до края на 2020 година.

Правителството реши да удължи до края на годината периода на финансова помощ за дребните и междинни предприятия, както и да смекчи законодателните разпореждания за неплатежоспособност. Целта е да се избегнат голям брой банкрути в стопанска система, която е в криза. В обединението на Меркел имаше оживени диспути през последните дни във връзка частичната безработица. Консерваторите желаеха да понижат обсега на системата, с цел да лимитират финансовите разноски, а социалдемократите упорстваха за удължение при сходни условия. 

Системата планува страната да поема две трети от заплатите, до момента в който чиновниците би трябвало да понижат работните си часове, с цел да се реализира спестовност на разноски или поради спад на активността, обвързван с епидемията от ковид. Тази стратегия е един от главните принадлежности, употребявани от немското парвителство, с цел да поддържа водещата европейска стопанска система против икономическото закъснение. В разгара на ограниченията против Covid-19 през април към 6,8 милиона германци са получили финансиране чрез тази система, съгласно Федералната организация по заетостта. Германски колоси като Луфтханза (Lufthansa), ТУИ (TUI), Фолксваген (Volkswagen) и Бе Ем Ве (BMW) са измежду многото компании, които се възползваха от програмата.

Преди пандемията немската безработица беше към 5 %. Впоследствие набъбна до 6,4%. Други европейски стопански системи, измежду които Франция и Англия, вкараха сходни стратегии за частична безработица, с цел да се борят против икономическите последствия от пандемията. Този ход обаче си има своята цена. Поради изключителните условия, свързани с рецесията, Берлин деблокира незабавно през март 2020 г. стотици милиарди евро за стопанската система. 

" Допълнителните ограничения за намаляване на икономическите последствия от коронакризата евентуално ще костват 10 милиарда евро на държавната хазна. Правителството има вяра в икономическите прогнози, съгласно които немската стопанска система ще доближи предкризисните си нива в края на 2020 или началото на 2022 година ", съобщи министърът на финансите на Германия Олаф Шолц, представен от Ройтерс.

През първата половина на годината Берлин регистрира първия си бюджетен недостиг от осем години, напомня Агенция Франс Прес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР