Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за

...
Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за
Коментари Харесай

Берлин официално отхвърли искането на Полша за репарации за ВСВ

Германското държавно управление публично отхвърли настояването на Полша да договаря за репарации за понесените от нея вреди през Втората международна война, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на полското министерство на външните работи.

" Според немското държавно управление казусът с репарациите и компенсациите за вреди, дължащи се на войната, си остава завършен и немското държавно управление няма желание да стартира договаряния по този въпрос ", се споделя в изказването на полското министерство на външните работи, представено от Българска телеграфна агенция.

На 1 септември полските управляващи експертен показаха отчет в три тома по отношение на загубите, понесени от Полша вследствие на нападението на нацистка Германия и немската окупация през 1939-1945 година Общата сума, за която Варшава претендира, е 6,2 трилиона полски злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписва нота, в която желае обезщетения от Федералната република. 

Около 6 милиона поляци, включително и 3 милиона полски евреи бяха убити по време на Втората международна война и Варшава бе изравнена със земята след въстание от 1944 година, в което бяха убити към 200 000 цивилни.

По-рано през днешния ден полската дипломация отнесе въпроса за репарациите към Организация на обединените нации, като изиска от висшите представители в международната организация да сътрудничат да ѝ окажат поддръжка.

Варшава насочва молба към Организация на обединените нации за поддръжка при решаването на въпроса за отплата от Германия за вредите, нанесени на Полша по време на Втората международна война, съобщи заместник-министърът на външните работи Аркадиуш Муларчик в изявление за Полското радио.

" Днес подхващаме може би най-важната от всички направени до момента стъпки. А точно, обръщаме се към Организация на обединените нации за помощ по този въпрос ", сподели заместник-министърът.

Той означи, че е изискал срещи с Генералния секретар на Организация на обединените нации, с ръководителя на Общото заседание и с Върховния комисар по правата на индивида. Муларчик напомни, че през последните месеци полските управляващи водят дейна акция на интернационалната сцена, с цел да привлекат вниманието към въпроса за военните репарации от Германия. В частност Варшава е изпратила повече от 50 дипломатически ноти до страни от Европейски Съюз, НАТО и Съвета на Европа.

Според Германия Полша се е отказала от военните репарации през 1953 година и е удостоверила този си отвод на няколко пъти. Берлин в предишното посочи същите причини и в отговор на настояванията за репарации, отправени от Гърция.

Полските консерватори оспориха валидността на съглашението от 1953 година за репарациите, потвърждавайки, че Варшава е работила тогава под натиска на Съюз на съветските социалистически републики. От идването си на власт през 2015 година ръководещата партия " Право и правдивост " неведнъж се обявяваше " за " репарациите, наблягайки, Германия има морално обвързване по отношение на него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР