Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в

Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в ...

Германското правителство прогнозира рецесия през третото тримесечие.


Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в лека рецесия през третото тримесечие, съобщава списание Spiegel, цитирано от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,1% през второто тримесечие и съветниците по икономическата политика на канцлера Ангела Меркел очакват сходен резултат през периода между юли и септември.

Икономисти в Германската централна банка направиха същата прогноза, съобщи Bloomberg в четвъртък. Публикувани в последно време данни показаха спад на германското промишлено производство, който може да се разпространи и към сектора на услугите.

Две последователни тримесечия на свиване на икономиката са смятани за техническа рецесия.

Още по тематаПроизводствената активност в Германия се свива за осми месец подредГерманската икономика се свива през второто тримесечиеБундесбанк: Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие
Канцлерството е отказало коментар, но на пресконференция по-рано днес говорителка на министерството на икономиката заяви, че Германия не е в рецесия.

Въпреки че се подготвят мерки за непредвидени обстоятелства, централните банкери и представители на правителството са съгласни, че е твърде рано да се задейства пакет от стимули засега. Берлин продължава да очаква възстановяване към края на годината.

Германия е готова да защити придържането си към балансирана бюджетна политика, ако тя бъде оспорена на срещата на Г-7 в Биариц, Франция, заяви високопоставен представител на правителството в Берлин.

Забавянето на икономиката спрямо растежа от над 2% през 2016 и 2017 г. предизвика призиви от бизнес лидери и политици към правителството на Меркел да развърже кесията, припомня Bloomberg.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер все още подкрепя балансиран бюджет въпреки по-високите разходи", твърди Spiegel.

"Има значителни възможности за стимулиращи растежа мерки без да се налага правителството да взима нови заеми", отбелязва Алтмайер, който е приближен на канцлерката Ангела Меркел.

Източник: investor.bg