Германското правителство обяви, че се е съгласило да национализира най-голямата

...
Германското правителство обяви, че се е съгласило да национализира най-голямата
Коментари Харесай

Германия национализира Uniper, най-големият вносител на газ в страната

Германското държавно управление разгласи, че се е съгласило да национализира най-голямата компания за импорт на газ в страната, Uniper, оповестява Асошиейтед прес. По този метод се разширя държавната интервенция в промишлеността, с цел да се предотврати дефицита на сила вследствие на войната на Русия в Украйна.

Сделката с Uniper се основава на избавителен пакет, контрактуван през юли. Той включва нарастване на капитала от 8 милиарда евро, което държавното управление ще финансира. Като част от съглашението държавното управление ще придобие 99% дял в Uniper, който до момента беше следен от основаната във Финландия Fortum. Финландското държавно управление има най-големия дял във Fortum.

Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек съобщи, че договорката е нужна заради смисъла, което Uniper играе на немския газов пазар. Този ход би трябвало да бъде утвърден и от Европейската комисия.

Uniper доставя към 40% от всички клиенти на газ в Германия, а преди войната е купувал към половината количества газ от Русия.

Загубите на компанията се усилиха, защото Русия понижи доставките на природен газ за европейските страни, подкрепящи Украйна. Цените скочиха за горивото, належащо за отопление на домовете, генериране на електричество и зареждане на заводи, пораждайки страхове от закриване на предприятия, нормиране и криза със захлаждането на времето.
 В Германия по-ясно се обрисува национализацията на активите на
В Германия по-ясно се обрисува национализацията на активите на " Газпром "

Мерки за енергийната сигурност на Европа

Европейските страни се бориха да противодействат на ценовата серпантина и дадоха приоритет на обезпечаването на своите енергийни доставки за зимата, в това число посредством запълване на техните складове за природен газ. През предходната седмица, благосъстоятелност на Русия, преди ембаргото върху съветския нефт да влезе в действие през идната година.

Хабек означи, че Германия е съумяла да запълни своите газови складове до над 90% потенциал в подготовка за зимния отоплителен сезон, макар че Русия спря доставките на газ през газопровода " Северен поток 1 ". Цените на едро на газа са паднали съвсем на половина от лятото, добави той.

Това значи, че като цяло сме се справили сносно със обстановката, сподели Хабек. Но за Uniper обстановката става доста по-драматична и доста по-лоша. Посочвайки смисъла на Uniper за немския газов пазар, Хабек сподели, че държавното управление е избрало да национализира компанията, " с цел да подсигурява сигурността на доставките за Германия ".

Канцлерът Олаф Шолц разгласи, че Германия е в добра позиция да премине през зимата с задоволително сила, акцентирайки нови терминали за полутечен природен газ, които се чака да стартират работа през идващите месеци, наред с други неща.
 Шолц: Германия ще запълни газовите складове над 90%
Шолц: Германия ще запълни газовите складове над 90%

За нуклеарната договорка с Иран, Шолц не чака съглашение с Иран в близко бъдеще
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР