Германското правителство е одобрило износ на оръжие за 4,62 млрд.

...
Германското правителство е одобрило износ на оръжие за 4,62 млрд.
Коментари Харесай

Германия е изнесла оръжие за $5 млрд. само за 6 месеца

Германското държавно управление е одобрило експорт на оръжие за 4,62 милиарда евро или 5 милиарда $ от началото на 2023 година досега - или с 12% повече, в сравнение с по същото време през предходната година, съобщи ДПА, като се базира на данни на икономическото министерство в Берлин.

Контекст: Германската стопанска система е най-силната в Европейски Съюз, само че също по този начин и немската военна индустрия е водеща в международен мащаб. Парадоксално, само че дори Бундесверът заради политически и стопански аргументи досега не постоянно изцяло се е възползвал от опциите ѝ.

Напрежението сред Русия и Украйна и последвалата го война обаче демонстрираха сериозните дефицити в подготовката на множеството европейски армии от НАТО. Това и докара до старта на огромни стратегии за рационализация и превъоръжаване.

Военната помощ за Украйна в допълнение ангажира военните фабрики.

Детайли: Не е особена изненада, че точно в посока Киев са потеглили оръжия за 1,18 милиарда евро. В момента на бойните полета в Донбас украинската войска употребява танкове Leopard 2, а също така небето ѝ се пази от зенитно-ракетните комплекси IRIS-T, от които занапред Германия ще купува спомагателни бройки.

Второто място в класацията на немския боен експорт се заема от Унгария с износ за 1,03 милиарда евро. Правителството на Виктор Орбан в най-малка степен в Европейски Съюз поддържа военната помощ за Украйна, само че също въоръжава армията си с съвременно оръжие. Будапеща обичайно е в челото на клиентите на немския военно-промишлен комплекс от 2017 година насам.

Още нещо: През предходната година немските управляващи позволиха експорт за 8,36 милиарда евро - сума, която наподобява прекомерно евентуално да бъде надмината. Абсолютният връх в следвоенната история на Германия е от 2021 година - 9,35 милиарда евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР