Германското издание Focus е пуснало любопитно сравнение на цените на

...
Германското издание Focus е пуснало любопитно сравнение на цените на
Коментари Харесай

Бг горивата - най-скъпи в ЕС спрямо доходите

Германското издание Focus е пуснало любопитно съпоставяне на цените на горива та в Европейски Съюз (плюс Швейцария, Норвегия и Великобритания) по отношение на междинната годишна заплата.

В действителни стойности цената на бензина (сравняван е елементарният A95 преди последното поскъпване) у нас е четвъртата най-ниска – 1,44 евро/литър. По-евтино е горивото единствено в Унгария, Малта и Кипър. Обаче ние сме безспорни водачи в класацията по най-ниските междинните чисти приходи на човек годишно – 3193 евро. За съпоставяне идващите в класацията са Румъния (4315 евро), Унгария (4775 евро) и Полша – 5400 евро. В Германия междинният годишен приход е 17 830 евро, а най-високи са приходите в Нидерландия (23 509), Люксембург (27 177) и Швейцария (36 947 евро), пишат от dizzyriders.bg.

Така излиза, че в случай че в България приходите бяха като тези в Германия, бензинът щеше да коства 8,05 евро/литър – българите заплащат за него повече от всеки различен, спрямо приходите си. Дори в Румъния, която е втора в тази самобитна ранглиста, той би бил много по-евтин – 6,66 евро/литър, в Унгария – 4,78 евро/литър, а в Швейцария е даже под евро – единствено 98 евроцента за литър бензин.

Същата сметка може да се изрази и по различен метод – какъв брой би трябвало да се работи за литър бензин. И тук България е на нежеланото последно място. С оглед цената на труда у нас са нужни 43 минути, с цел да се купи литър бензин. Докато румънците работят 35 минути, латвийците – 32 минути, а германците – 12 минути. На другия край са Люксембург и Швейцария, където приходите за 5-6 минути работа са задоволителни за литър гориво.

 

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР