Германското и турското правителство се договориха за пътна карта за

...
Германското и турското правителство се договориха за пътна карта за
Коментари Харесай

Берлин и Анкара се споразумяха да върнат 1000 имами в Турция за няколко години

Германското и турското държавно управление се договориха за пътна карта за последователно връщане в Турция през идващите няколко години на 1000 турски имами, работещи в Германия за турската религиозна работа Дианет, заяви немското вътрешно министерство, представено от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Съгласно съглашението Турция няма да изпраща повече имами в джамиите в Германия.

Агенцията отбелязва, че въпросните проповедници провокират разногласия от години, защото имамите, които нормално биват изпращани в Германия за четири години, следват указания от Анкара като турски държавни чиновници и нормално имат незадоволителни знания за действителностите на живота в немското общество.

Имамите от Дианета работят главно в джамии, ръководени от Турско-ислямския съюз на Институт за вяра (ДИТИБ).

Според немското държавно управление няколко десетки от тях проповядват в конгрегациите на Съюза на турско-ислямските културни асоциации в Европа (ATIB) и " Миллъ Гьорюш " (Millî Görüş) - две организации, които се загатват в последния годишен отчет на немската работа за вътрешно разузнаване.

Германското държавно управление желае да насърчи спомагателното образование на имами в Германия. Това образование, в което могат да се включат приключилите специалности по ислямско богословие, би трябвало да се базира на следните три стълба: уроци по немски език, ислямско религиозно обучение и немска история, социално-политически въпроси и полезности.

Около 100 имами ще бъдат подготвяни в Германия всяка година, според съглашението сред немското вътрешно министерство, Дианета и ДИТИБ, показва Ройтерс, като отбелязва, че съгласно министерството програмата има за цел да насърчи интеграцията на мюсюлманите в Германия.

Тези имами последователно ще заместят назначените от Дианета проповедници, работещи в Германия, която има огромна турска диаспора, само че немското държавно управление постоянно се сблъсква с политически спорове с турския президент Тайип Ердоган, който е на власт от две десетилетия, и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развиването.

" Нуждаем се от духовници, които приказват нашия език, познават нашата страна и отстояват нашите полезности ", съобщи немският вътрешен министър Нанси Фезер в известие. " Това е значим миг за интеграцията и включването на мюсюлманските общности в Германия ", добави тя.

ДИТИБ, най-голямата ислямска асоциация в Германия с към 900 джамии, е обект на политически разногласия в страната, изключително откакто наскоро неин член - афганистански талибан - приказва в една от джамиите й в западния град Кьолн предишния месец, отбелязва организацията.

През 2017 година немски публични представители приканиха ДИТИБ да предприеме фундаментални промени след изказвания, че имамите й, изпратени от Дианета, са правили шпионаж в интерес на Анкара. Дианетът отхвърли каквото и да било присъединяване, а следствието беше прекъснато без покачване на обвинявания.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР