Германското федерално правителство ще поиска от парламента временни правомощия за

...
Германското федерално правителство ще поиска от парламента временни правомощия за
Коментари Харесай

Меркел ще иска да обяви национален локдаун зад гърба на провинциите

Германското федерално държавно управление ще изиска от Народното събрание краткотрайни пълномощия за въвеждане на локдаун в цялата страна поради ковид, предава " Ройтерс ", като цитира държавен източник.

Това бе предстояща стъпка, откакто няколко района не постановиха ограничавания, които бяха контрактувани за преодоляване на трета вълна на пандемията. Заради увеличението на инфектираните в някои райони Меркел упорства да се промени Законът за отбрана против заразни заболявания и това да разреши на Берлин централно да постанова ограничавания при избрани сюжети.

Канцеларията на Меркел към този момент заяви за поддръжката ѝ за къс народен локдаун - не повече от няколко седмици. Представители на имунизационната комисия на страната считат, че имунизирането надали ще има резултат върху третата вълна и затварянето би могло да свърши повече работа.

Какво се променя

Представеният през днешния ден законопроект би въвел наложителна " спешна спирачка " в цялата страна, в случай че броят на новите инфекции на 100 000 поданици в област или град надвиши 100 за три поредни дни в границите на една седмица, изяснява източникът.

В листата с ограниченията влизат:

- вечерен час сред 21:00 ч. и 5 ч. сутринта;

- ограничение на частни събирания до едно домакинство плюс още един човек;

- затваряне на всички магазини с изключение на тези за стоките от първа необходимост;

- възбрана за отваряне на културни и развлекателни обекти като театри, музеи и зоопаркове;

- отдалечено образование, в случай че заболеваемостта надвиши 200 на 100 хиляди за три поредни дни.

Сега законопроектът би трябвало да бъде утвърден от долната и горната камара на Народното събрание. Промяната в закона ще се ползва единствено до 30 юни.

" Има смисъл да контролираме това с обединен метод за цяла Германия, защото тогава ще има изясненост и бистрота, " съобщи на конференция преди няколко дни Шолц, като предизвести част от измененията. Вчера здравният министър Йенс Шпан сподели пред публицисти, че сега има близо 4500 пациенти в интензивни отделения. " Ако това продължи, натоварването за здравната ни система ще е прекомерно огромно. "

Германия се бори с по-лесно разпространим вид на ковид. Меркел и няколко районни водачи приканиха за по-строги ограничавания, с цел да се предотврати претоварването на здравната система, до момента в който страната се пробва да имунизира повече хора.

Броят на доказаните случаи на ковид се е нараснал с 10 810, а броят на починалите се е нараснал с 294, демонстрират данни на института " Роберт Кох ". Седемдневната периодичност на вируси на 100 000 се е повишила до 140.9 от 136.4 в понеделник.

Някои районни водачи обаче твърдо са срещу всевъзможни опити за локдаун.

Децентрализираната федерална система на Германия затруднява налагането на единни ограничения. В някои райони потребителите могат да пазарят без проблем, в случай че имат негативен тест. В други магазините са затворени. В Берлин работи вечерен час, до момента в който в Саарланд, най-малката провинция, заведения за хранене и питейни заведения работят навън.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР